O graničnom sporu SRB i HR

Posle sedam godina pauze, u Zagrebu su nastavljeni pregovori o graničnom sporu između Srbije i Hrvatske.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

01:46

Default images

Radi se oko 145 spornih kilometara duž reke Dunav, koja je nekada predstavljala prirodnu granicu. Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš, koji je predvodio delegaciju Srbije na pregovorima, nije želeo da govori o detaljima susreta u Zagrebu. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je zaključeno da je stanje na granici bezbedno, a razmatrana je saradnja u pograničnom saobraćaju.

Nekadašnji predsednik Spoljnopolitičkog saveta Srbije Živorad Kovačević obnavljanje pregovora, povezuje sa skorašnjim političkim promenama u Hrvatskoj.

B92: Gde Srbija i Hrvatska imaju granične sporove?

Živorad Kovačević: Dunav ne vodi računa o novim državama. U pricipu, u međunarodnom pravu se ode sredinom tokom reke, ali Hrvatska je bila protiv toga. Oni su iznosili princip katastra i onda je delegacija Srbije odgovorila da se radi 0o katastru iz vremena Marije Terezije i da ne može da bude osnova za utvrđivanje granica. Dakle prvo se nisu složili oko utvrđivanja kriterijuma. Na levoj strani su ostala mnoga imanja u vlasništvu građana Hrvatske, oko 11 hiljada haktara dok ne na desnoh strani mnogo manje imanja u vlasništvu građana Srbije. Mislim da je problem uvek bio i da ostaje problme političke volje. Verujem da se, bez obzira što je to vruća politička tema, može lako rešiti.

B92: Možete li da procenite kako će se pregovori dalje razvijati.

Živorad Kovačević: Pretpostavljam dobro. Onoga trenutka kada je predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao da treba da se pokuša da se reši problem, da može da se reši izlaženjem pred Međunarodni sud pravde ili arbitražom, kao što su rešili mnogo teži problem sa Slovenijom, to je, da tako kažem, otčepljeno. Kada se nađu eksperti, i ako nemaju političke zabrane ili naloge, doćiće se i do rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: