Galenika: Sutra kraj roka za ponude

Rok za dostavljanje indikativnih ponuda za kupovinu akcija preduzeća "Galenika" ističe sutra, potvrđeno je u Agenciji za privatizaciju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.04.2010.

14:50

Default images

Sutra bi trebalo da budu saopštena imena kompanija koje su konkurisale, ali ne i njihove ponude. One će biti saopštene naknadno, najverovatnije iduće nedelje. Javnim pozivom za učešće na pretkvalifikacionom tenderu, rok za dostavljanje ponuda prethodno je bio određen za 19. mart, ali je potom pomeren na 30. april.

Da se ne bi ugrozio tenderski postupak, zvaničnici, ali i predstavnici Agencije za privatizaciju, nisu izlazili sa informacijama o imenima ponuđača.

Agencija za privatizaciju je samo objavila da su pisani zahtev za otkup dokumentacije neophodne za učesće na pretkvalifikacionom tenderu za "Galeniku" poslale četiri kompanije, od kojih su tri renomirane farmaceutske kompanije i jedan internacionalni finansijski investitor.

Mediji su objavljivali razne spekulacije, između ostalog i da su tendersku dokumentaciju otkupili nemačka "Štada", grčki "Alapis", američki "Abot" i evropski investicioni fond "OMNIA", ali je Agencija ubrzo obavestila javnost da su navedene informacije pogrešne i pozvala sve medije da netačnim tvrdnjama ne ugrožavaju proces privatizacije.

Na pretkvalifikacionom tenderu, od zainteresovanih investitora očekuje se neobavezujuće pismo o zainteresovanosti, u kome bi izneli koji procenat kapitala žele da kupe, okvirni investicioni program, okvirni socijalni program i pregled određenih pitanja koja mogu imati uticaja na uspešnost privatizacije.

Do sada je svoje učesće u postupku potvrdio grčki "Alapis", firma koja se na tržištu Srbije već pozicionirala kao vlasnik čačanskog "Šumadijaleka".

Direktor "Alapisa" Džon Georgakopulos izjavio je ranije da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu "Galenike" kako bi taj srpski proizvođač lekova zauzeo poziciju koju zaslužuje na domaćem tržištu i pozicionirao se kao jak izvoznik lekova na širem području Jugoistočne Evrope.

Javni poziv za dostavljanje indikativnih ponuda za kupovinu većinskog učešća u "Galenici", Agencija za privatizaciju je objavila 15. decembra prošle godine.

Pravo na podnošenje ponuda imali su strateški investitori, koji poseduju relevantno iskustvo u farmaceutskoj industriji u poslednjih uzastopnih pet finansijskih godina i koji su u finansijskoj 2008. godini ostvarili prihode od prodaje farmaceutskih proizvoda veće od sto miliona evra.

Pravo na podnošenje ponuda imali su i finansijski investitori, čija je ukupna aktiva pod upravljanjem na kraju finansijske 2008. godine iznosila najmanje 250 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: