Lihtova: Pregovori o učešću Srbije

Predsednica spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht kaže da još nisu usaglašeni detalji učešća Srbije i Kosova na samitu u Sarajevu

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.04.2010.

14:21

Default images

Prema njenom mišljenju, još nije rešeno ko će biti u delegacijima, kao i da li će uz delegacije za stolom sedeti i predstavnici međunarodnih organizacija. I Lihtova, ali Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, smatraju da je značaj tog samita nesporan.

Prvi put nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija i Kosovo mogli bi sesti za isti sto. Okupljanje je zakazano za početak juna u Sarajevu, na konferenciji koju organizuje špansko predsedništvo Evropske unije.

Umesto imena država, ispred učesnika bi trebalo da se nađu njihova imena, što je tzv. Gimnik formula. Takva podela uloga je pominjana i prilikom nedavnog samita na Brdu kod Kranja, ali tek pred samu konferenciju.

Upravo za to, po mišljenju predsednice spoljnopolitičkog Saveta Ministarstva inostranih poslova Srbije Sonje Liht, razlika između Kranja i Sarajeva je očigledna.

"Konferenciju na Brdu kod Kranja su sazvali domaćini, bez prethodnih konsultacija sa učesnicima o tome kako da se uopšte i da li da se uopšte održi ta konferencija. Ovu konferenciju organizuje Evropska unija. Očigledno je da su evropski zvaničnici krenuli u stvari u dogovore sa svim stranama u želji da apsolutno uspeju. Neću da kažem da Slovenci nisu hteli da sastanak na Brdu kod Kranja uspe, ali se bojim da su oni malo prebrzali i datum i sve ostalo. Potpuno je drugačiji kontekst i jedina u stvari sličnost da će tu doći do regionalnog okupljanja“, kaže Sonja Liht.

Međutim, učešće Srbije i Kosova na samitu u Sarajevu ključno je pitanje za poslanika DSS Željka Tomića, koji od Vlade očekuje odgovor. Tomić za razliku od Sonje Liht smatra da između dva samita ima sličnosti, a ne razlike.

"Politika ove Vlade – Evropa nema alternativu – je doživela krah, zato što se čine ustupci za koje se tvrdi da nisu neki veliku ustupci, ali menja se politika. U Kranju može jedno, a isto to, sada ćemo da popustimo u Sarajevu i tako država Srbija pokazuje da čak nema ni onu kičmu, nema svoj ponos i srpska diplomatija je pala na jednom velikom ispitu“, smatra on.

Sonja Liht tvrdi da svi detalji nisu dogovoreni. Nije razrešeno ko će sedeti za stolom, da li će tu biti i predstavnika međunarodnih organizacija. Za razliku od toga, jasno je da Srbija učešćem ništa ne gubi.

"Ja ne verujem da mi imamo bilo kakve gubitke, ali je bitno da niko ne oseća da ima gubitka, ali da niko se ne oseća ni kao jednostrani dobitnik u tim formama. Znate, neko može da misli da je reč samo o formi, naravno da nije reč samo o formi. Ja lično mislim da gubitak imamo onda ako se isključujemo iz takvih susreta. Sve ostalo, i teški dogovori i možda ponekad neka neprijatna knedla koja će da se proguta je manje značajna od toga da se samoizolujemo“, objašnjava Sonja Liht.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda smatra da stavovi Beograda i Prištine pokazuju da su pristali na učešće, a da nisu odustali od svojih načelnih stavova.

"Mislim da je svako na dobitku ukoliko do sastanka dođe s obzirom da se već neko vreme očekuje da to bude tako. Svi su deklarisani za ulazak u EU, sve Vlade na našem području, pa tako i u Beogradu i Prištini. Mislim da se očekuje od svih da pokažu jedan konstruktivan prilaz, a da niko nije odustao od svog nacionalnog stava“, kaže on.

Dobru vest je saopštio italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini koji je boravak u Beogradu i Prištini iskoristio kako bi dobio saglasnost i jedne i druge strane.

Prvi sastanak po tom modelu je održan 1974. godine, u zamku Gimnih u zapadnom delu ondašnje Savezne Republike Nemačke.

Stefanović: Samo uz poštovanje Rezolucije 1244

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović izjavio je da će Srbija u Sarajevu učestvovati na konferenciji EU-zapadni Balkan ukoliko organizatori obezbede elemente asimetrije za delegaciju Prištine i poštovanje Rezolucije 1244, što Beograd očekuje da će se dogoditi.

Stefanović je rekao da je to moguće ostvariti po takozvanoj "Gimnih formuli".

"Delegacija privremenih vlasti Kosova, ako dođe u Sarajevo, a mi se nadamo da hoće, biće asimetrična samim tim što će biti u pratnji šefa UNMIK-a, koji bi govorio pre delegacije privremenih institucija", objasnio je Stefanović.

Dodatni elemenat asimetričnosti prisustva, prema njegovim rečima, biće i to što će za stolom biti prisutni predstavnici drugih međunarodnih organizacija, čime bi dodatno bila naglašena činjenica da za stolom ne sede samo predstavnici država.

"U ovom trenutku još nije izvesno da li će delegacija privremenih organa iz Prištine doći u Sarajevo, ali ohrabreni smo prvim signalima i samim tim što se potvrđuje Rezolucija 1244 i garantuje asimetričnost prisustva delegacije sa Kosova", rekao je Stefanović, i objasnio da će ispred svih učesnika konferencije biti pločica sa ličnim imenom, a ne imenom države ili organizacije koju predstavljaju, što je element "Gimnih formule".

"Naš stav je jasan, Kosovo bez UNMIK-a ne može da učestvuje nigde jer bi to bilo kršenje Rezolucije 1244", ponovio je Stafanović.

On je objasnio da će u Sarajevu, za razliku od nedavne konferencije na Brdu kod Kranja, biti obezbeđena asimetričnosti učešća delegacije iz Prištine.

"U Kranju je bio sastanak šefova država i vlada na koji se ne može primeniti Gimnih formula, a i Priština nije bila u pratnji UNMIK-a", rekao je Stefanović.

Gimnih formulu ministri spoljnih poslova EU katkad koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: