Dinkić: Krediti za domaće računare

Vlada Srbije usvojila je Uredbu koja građanima omogućava da subvencionisanim dinarskim potrošačkim kreditima kupuju računare domaće proizvodnje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.04.2010.

14:11

Default images

Cilj uredbe je da omogući svim građanima, a posebno najmlađima, da kupe računare pod povoljnim uslovima, izjavio je Dinkić prilikom obilaska najveće domaće kompanije za proizvodnju računara "Komtrejd", sa ministarkom za telekomunikacije Jasnom Matić.

Dinkić je naveo da će mesečna rata za najosnovniju konfiguraciju računara prve godine otplate, posle počeka od godinu dana, biti između 200 i 300 dinara, a druge i treće godine između 2.200 i 3.000 dinara.

Matićeva je istakla da je veoma važno to što je i oblast informacionih tehnologija uključena u paket mera države za izlazak iz ekomoske krize.

Ona je kazala da će kupovina domaćih računara putem subvencionisanih kredita omogućiti građanima i privrednicima da nabave nove tehnologije i da povećaju nivo znanja i produktivnosti.

Matićeva je navela da u Srbiji ima petanestak domaćih prozivođača računara i na stototine domaćih firmi koje proizvode softver za računare.

Direktor kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović je kazao da je u Srbiji 2008. godine prodato oko 450.000 računara, a u 2009. oko 350.000, kao i da se očekuje da će ove godine biti prodato oko 440.000 računara zahvaljujući uredbi vlade za kupovinu računara putem subvencionisanih kredita.

Subvencionisani potrošački krediti odobravaju se sa godišnjom kamatnom stopom od 7,5 odsto, na rok od tri godine uz grejs period od godinu dana.

Vlada Srbije usvojila je i odluku o ukidanju devizne klauzule za kredite za likvidnost, što znači da će se u potpunosti preći na dinarske kredite za likvidnost, osim za namensku industriju.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je će dinarski krediti za likvidnost biti dostupni od 1. maja i da će godišnja kamatna stopa biti sedam odsto.

Vlada Srbije je danas obezbedila još milijardu dinara iz budžeta za dinarske kredite za likvidnost. Na taj način ukinuta je devizna kalauzula za likvidnost privrede, osim za namensku industriju, a kamatna stopa na dinarske kredite za likvidnost biće samo sedam odsto godišnje, rekao je Dinkić.

"Od 1. maja isključivo će se odobravati dinarski krediti za likvidnost privrede i dinarski potrošački krediti ", rekao je Dinkić dodajući da će tako privrednici imati veću sigurnost, jer više neće imati rizik deviznog kursa i znaće kolika će biti kreditna rata.

Ministar je naveo da je od 1. februara do danas odobreno privredi i građanima skoro pola milijarde evra kredita, dok su prošle godine banke odobrile 1,1 milijardu evra.

"Znam banke koje odobre kredite u roku od 48 sati, a ima i onih banaka koje odugovlače sa procedurom. Preporučujem građanima da se dobro raspitaju kod kojih banaka će otići", istakao je ministar.

Dinkić je najavio da će za oko dve nedelje vlada doneti i uredbu kojom će se omogućiti firmama da kupuju računarske softvere domaće proizvodnje putem subvencionisanih kredita.

Subvencionisani potrošački krediti odobravaju se sa godišnjom kamatnom stopom od 7,5 odsto, na rok od tri godine i grejs periodom od godinu dana.

Ministarstvo ekonomije je danas saopštilo da je od 1. februara do 26. aprila ukupno odobreno 25.137 kredita u iznosu od 486.375 evra.

Preduzećima je odobreno 5.152 kredita u iznosu od 432.416 evra kao i 19.985 potrošačkih kredita građanima u iznosu od 53.959 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: