Otvoren info centar Svetske banke

U Beogradu je otvoren Informativni centar Svetske banke, koji će omogućiti pristup glavnim statističkim bazama podataka i informacijama o projektima.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.04.2010.

14:04

Default images

"Budućnost Srbije se u velikoj meri oslanja na pristup obučenim ljudskim resursima", rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej, na otvaranju centra u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", ocenivši da nam se može desiti da više ne budemo konkurentni, ukoliko uporno ignorišemo moderenizaciju centara za obrazovanje.

Svetska banka, organizacija čija je misija smanjenje siromaštva u svetu i poboljšanje životnog standarda, otvara Informativni centar kao deo orijentacije da bude transparentna i otvorena, u cilju boljeg razumevanja i percepcije javnosti o tome šta su razvojne potrebe i prioriteti, rekao je Grej.

On je podsetio da je Svetska banka za poslednjih 15 godina otvorila 65 takvih centara u svetu, ističući da je na adresi www.data.worldbank.org omogućen besplatan pristup više od 2.000 indikatora iz različitih sektora razvoja, uključujući i podatke za koje je ranije bila neophodna pretplata.

Takav širi pristup podacima omogućava onima koji odlučuju o politikama razvoja, istraživačima i civilnom društvu da prate uticaj razvojnih politika, razvijaju nova rešenja i preciznije mere poboljšanja, rekao je on.

Grej je najavio da će od 1. jula biti na snazi Politika Svetske banke o pristupu informacijama, zahvaljujući kojoj će biti dostupan veći broj izveštaja, dokumenata vezanih za projekte koje finansira Svetska banka.

On je ocenio da, zahvaljujući naporima ministra prosvete Žarka Obradovića na unapređenju kvaliteta obrazovanja, "možemo da kažemo da imamo nadu da smo na pravom putu".

Otvarajući centar, ministar Obradović istakao je da je Ministarstvo prosvete imalo veliku podršku Svetske banke, ne samo, kako je rekao, u projektima i u novcu, nego i u dostupnosti informacijama.

"U Ministarstvu prosvete smo uvideli koliko je važno upoznati se sa raspoloživim informacija Svetske banke o obrazovanju, koje mogu pomoći nama da sa skromnim novčanim sredstvima učinimo naš sistem boljim", rekao je Obradović, napomenuvši da to ne znači da se Ministarstvo prosvete u svim stvarima slagalo sa Svetskom bankom.

Svečanosti je prisustvovo rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, direktorka Univerzitetske biblioteke Stela Filipi - Matutinović i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: