Od 2011. na Kosovo sa pasošem?

Građanima Srbije će od 2011. pri prelazu administrativne linije s Kosovom biti neophodan pasoš, saznaje "Danas" u kabinetu premijera Kosova Hašima Tačija.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 29.04.2010.

00:17

Default images

Savetnik predsednika Vlade Kosova za bezbednosna pitanja Dukađin Gorani najavio je da će građanima Srbije od pri prelazu administrativne linije sa Kosovom biti neophodan pasoš, a ne samo lična karta. On je rekao da je alternativa uvođenju pasoške kontrole da Beograd i Priština postignu međudržavni sporazum, sličan onom kakav Kosovo ima sa Albanijom i Crnom Gorom.

Gorani je kazao da kosovske vlasti u ovom slučaju, kao ni inače, "ne rade ništa što već nisu dogovorile s predstavnicima međunarodne zajednice", odnosno sa SAD i članicama EU koje su priznale nezavisnost Kosova.

Zato bi, prema njegovim rečima, svako eventualno negodovanje srpskih zvaničnika trebalo da bude upućeno na adrese u Vašingtonu i Briselu, a ne Prištini.

"Kosovo je u procesu vizne liberalizacije, što podrazumeva uvođenje biometrijskih pasoša. U tom procesu neophodno je uvesti i zabranu prelaska granice samo uz ličnu kartu, bez obzira na bilo čiju nacionalnost ili zemlju iz koje dolazi", objasnio je Gorani.

"Dakle, građani Srbije više neće moći da budu izuzetak, što sada jeste slučaj. Izdavanje biometrijskih pasoša počeće krajem ove godine, kada se predviđa i ova zabrana za dosadašnju praksu ulaska u zemlju građana Srbije, samo uz ličnu kartu", najavio je on.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da zabrana građanima Srbije da prelaze administrativnu liniju s Kosovom samo uz ličnu kartu jeste još jedno od pitanja "iz paketa tehničkog dijaloga", koje podrazumeva priznavanje dokumenata Kosova i omogućavanje slobode kretanja tamošnjim građanima.

"Potez Kosova je napravljen u dogovoru sa SAD i EU kako bi se zvanični Beograd naterao na dijalog sa zvaničnom Prištinom", ocenio je Janjić.

Poslanici o mogućim pasošima za Kosovo

Poslanici su, komentarišući pisanje pojedinih medija da će pri prelasku administrativne granice sa Kosovom i Metohijom od početka sledeće godine biti potreban pasoš, kazali da treba ostaviti prostor za rad državnih organa, da se to neće dogoditi, dok ima i stavova da se tako nešto moglo očekivati još od objavljivanja plana Marti Ahtisarija.

Portparolka i poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da na sve te najave treba reagovati obazrivo, ostaviti prostor državnim institucijama da učine ono što je u njihovoj moći i ostaviti prostor "da u međunarodnim institucijama pokrenemo određene procedure".

"U tom smislu kada god se govori o jednostranim potezima kosovskih vlasti treba imati u vidu da Srbija vodi dugu i tešku borbu koja po našem uverenju ima ishod u tome da se da se ta samoproglašena nezavisnost opovrgne i da se stvari vrate u normalu", kazala je Trivanova.

"Što se tiče govorkanja da će našim grdajanima biti potrebni pasoši kada odlaze na Kosovo, mislim da nema potrebe da se time opterećuju. Verujem da se tako nešto neće desiti", rekao je zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić.

Šef poslanika Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković je kazao da je to "zabrinjavajuća vest" i da očekuje da će državno rukovodstvo preduzeti sve mere da do toga ne dođe.

Poslanik radikala Dejan Mirović je rekao da je takva vest očekivana od donošenja Ahtisarijevog plana ali i dolaska Euleksa na prostor Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, "naša vlast kao da beži od realnosti" i pokušava da "uz pomoć dogme o Evropskoj uniji koja nema alternativu sakrije činjenice na terenu".

Slično mišljenje izneo je i poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz koji je rekao da ga to "uopšte ne čudi", da je sve što kosovske vlasti čine, čine uz podršku SAD i da su državni organi pristali da na Kosovo i Metohiju dođe Euleks.

"Srbija treba da učini mnogo više kako bi olakšala poziciju našeg naroda na Kosovu i Metohijii, pitanje pasoša ne bih tumačio kao provokaciju, već kao još jednu etapu sazrevanja i konstituisanja kosovske države" rekao je šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: