Radnici KAP-a preuzeli fabriku

Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica zauzeli su upravnu zgradu fabrike nakon što je poslovodstvo odbilo zahtev da povuče otkaze podeljene poslednja dva dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

21:11

Default images

Sindikalne vođe su nakon neuspelih pregovora sa upravom KAP-a pozvale okupljenje radnike fabrike, koju kontroliše ruski oligarh Oleg Deripaska, da preuzmu upravnu zgradu. što su oni nasilno i učinili. Sindikat je pozvao vladu da preuzme upravljanje fabrikom koju je nakon upada radnika napustila uprava.

"Mi smo preuzeli vođenje KAP-a", rekao je agenciji Beta sindikalni predstavnik zaposlenih Rade Krivokapić koji je kazao da se menadžemnt fabrike može vratiti jedino uz intervenciju države, ali bi tada Vlada Crne Gore morala da garantuje ispunjenje svih radničkih zahteva.

Prema recima Krivokapića, radnici KAP-a "više neće trpeti" sadašnjeg poslodavca. On je dodao da je uspostavljena komunikacija sa predstavnicima crnogorskog ministarstva ekonomije.

Krivokapić je rekao da "ne važe" otkazi koje je poslovodstvo KAP-a u poslednja dva dana uručilo grupi od oko 40 radnika. Uprava je ranije saopštila da će otkaz dobiti oni radnici koji odbiju da potpišu ugovor sa menadžmentom o pravilima ponašnja.

Prilikom upada radnika u upravnu zgradu KAP-a, u prostorije te zgrade je bačena dimna bomba.

Sindikat zaposlenih je saopštio da je bombu bacilo privatno obezbeđenje menadžmenta KAP-a.

Nakon toga, oglasila se uprava Kombinata ocenom da su radnici, prilikom upada u upravnu zgradu, "demolirali" službene prostorije. Uprava je o upadu radnika obavestila inostrana diplomatska predstavništva u Crnoj Gori.

Situacija u fabrici je trenutno mirna, a predstavnici radnika tvrde da je situacija u fabrici "potpuno normalna". Prema navodima sindikalnih aktivista, proizvodnja u KAP-u se obavlja bez ikakvih problema.

Zaposleni Kombinata aluminijuma okupili su se jutros rano kod fabričke kapije i sprečili upravu fabrike da uđe u fabrički krug. Radnici su protest organizovali zbog otkaza koje je uprava Kombinata uručila jednom broju zaposlenih.

Kombinat aluminijuma u Podgorici je u vlasništvu Centralno-evropske aluminijske kompanije, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: