Opasnost od širenja grčke krize

Degradiranje grčkih obveznica je izazvalo vrtoglavi pad akcija na berzama širom sveta.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

16:05

Default images

Posebno zabrinjava odluka agencije “Standard i Pur” da za dva stepena umanji rang portugalskih hartija, čime je ulagačima dala na znanje da se grčka finansijska zaraza širi. I dok Evropa i MMF završavaju dogovor o aktiviranju paketa pomoći od 45 milijardi evra, najavljeno je i da bi u rešavanje grčke dužničke krize mogli, sa 50 milijardi evra, da se uključe i privatni investitori.

Procena da grčke obveznice nose malu vrednost i visoku kamatu izazvala je pravi požar u svetskim finansijama.

Grčka državna komisija za hartije od vrednosti odmah je zabranila kratkoročnu prodaju akcija na atinskoj berzi do 28. juna.

Najveća opasnost ipak preti od širenje grčke krize na druge dugovima opterećene zemlje evrozone.

"Do kraja nedelje nastaviće se pad berzi i dalje ćemo dobijati loše vesti iz Evrope, posle Grčke na redu su Španija i Portugal. Kriza ima domino efekat, ona je kao kula od karata koja se ruši i urušiće svetska finansijska tržišta", ocenjuje direktor “Fulbrajt osiguranja” Frensis Lun.

Akcije su u padu na vodećim svetskim berzama, od Evrope, preko Azije do njujorškog Vol strita. Evro je pao na najnižu vrednost u proteklih osam meseci.

Stanovnici Portugala, koji bi mogao da bude sledeći kandidat za grčki scenario, ne veruju u pomoć Evropske unije.

"Kriza je rezultat pogrešne politke u Evropi i celom svetu. Portuglaska vlada nema mnogo šansi, zato što smo u Evropskoj uniji, a ona malo toga može da učini. Ali videćemo da li će se situacija popraviti", kaže stanovnik Lisabona Makado Rodrigez.

Prema ocenama analitičara, jedno spasavanje bi moglo da prođe, ali dva teško. Strahuje se da bi u grčku spiralu mogla da bude uvučena i peta najveća ekonomija evrozone Španija.

Petnaest partnera iz evrozone i Međunarodni monetarni fond ipak ne odustaju od pokušaja da umire tržište svojim planom spasavanja Grčke od 45 milijardi evra.

"'Moramo da primenimo mere koje smo dogovorili 11. aprila i moramo da pošaljemo jasnu poruku da nećemo ostaviti Grčku na cedilu, a to je verovatno prva i poslednja linija odbrane, Nemačka će pomoći Grčkoj i neće je izneveriti", poručio je ambasador Nemačke u Grčkoj Vofgang Šulteis.

”Dojče banka” danas je, kao prva privatna banka, najavila mogućnost učešća u finansijskom spasavanju Grčke. Nagoveštava se da bi privatni investitori mogli da preuzmu obaveze od oko 50 milijardi evra.

I pored mračnih prognoza, agencija “Standard i Pur” odbacuje mogućnost da Grčka prestane da vraća pozajmice koje dospevaju. Prema njihovim tvrdnjama, Grci će imati para da isplate 8,5 milijardi evra dugova koji dospevaju 19. maja.

Ali čak i da plati, Grčka ostaje suočena sa godinama stezanja kaiša i oštrim padom životnog standarda. “Standard i Pur” skreću pažnju da će grčkoj privredi biti potrebno više od deset godina da dostigne nivo iz 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: