"Istraga pretnji u saradnji sa SAD"

Tužilaštvo i policija rade na otkrivanju grupe koja je preko Fejsbuka pretila predsedniku Borisu Tadiću.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

15:24

Default images

Ministarstvo pravde Srbije već je stupilo u kontakt sa Sjedinjenim Američkim Državama povodom pretnji koje su preko društvene mreže Fejsbuk upućene predsedniku države Borisu Tadiću. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen veruje da će veoma brzo biti utvrđeno ko stoji iza pretnji.

Ministarstva pravde Srbije i Sjedinjenih Američkih Država od juče su u kontaktu. Slobodan Homen kaže da se sada očekuje da FBI od kompanije Fejsbuk dobije IP adresu kako bi se utvrdilo sa kog kompjutera je osnovana sporna grupa.

"Ja verujem da će to zaista biti vrlo brzo, s tim da treba da imamo na umu jednu drugu činjenicu, da lica koja su postavila Fejsbuk nalog možda i ne žive u Srbiji. Ona su to mogla da urade iz bilo koje države. Jer Fejsbuk postoji kao internet globalna mreža na celom svetu, tako da će istraga to pokazati", kaže Homen.

Šta je stvarna namera grupe koja je pretila Tadiću još nije utvrđeno, ali Homen kaže da ga ne bi začudilo da su to ljudi sa one strane zakona, koji žele da zaustave borbu protiv organizovanog kriminala. Homen još ne može da kaže koliko su pretnje ozbiljne.

"Rano je govoriti, jer još nemamo podatke ko su počinioci ovog dela, ali ako se veže kontekst pretnji koje smo kao predstavnici državnih organa dobili u zadnje vreme koje su vrlo ozbiljne informacije koje se dobijaju iz podzemlja o aktivnostina raznim kriminalnih grupa, ako stavimo u zajednički kontakt možemo da kažemo da su vrlo ozbiljne”, navodi državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Homen smatra da je reč "o klasičnoj kampanji o izdajnicima i stranim plaćenicima koji su prodavali Kosovo" i da se stvara atmosfera da je "Tadić izdajnik", kakva je bila i u slučaju pokojnog premijera Zorana Đindjića.

Homen je potvrdio da je i on jedan od državnih funkcionera kome je pojačano obezbeđenje, a čuvaju ga vojni specijalci Kobre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: