Fratini: Samit bez isticanja imena

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini potvrdio je da je dobio saglasnost Prištine i Beograda za učešće na neformalnoj konferenciji u Sarajevu.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

11:01

Default images

Fratini je izjavio novinarima da je nakon posete Beogradu i Prištini pronađena obostrano prihvatljiva formula po kojoj će obe strane učestvovati na samitu u Sarajevu. Po ovoj formuli, radi se o nezvaničnom skupu na kojem ispred njegovih učesnika neće biti istaknute njihove funkcije i imena država koje predstavljaju.

"Konferencija će se organizovati prema modelu 'gimnika' koji je ranije organizovala Evropska unija u Pragu, što znači da će zastupanje biti samo sa imenima, bez simbola i imena država", rekao je Fratini.

Šef diplomatje Italije kazao je da se njegova zemlja zalaže za uspostavljanje posebnog kanala za dijalog između Kosova i Srbije, koji bi pomogao obema stranama da se suoče sa izazovima koji ih očekuju na putu prema Evropskoj Uniji.

"Verujem da treba da postoji kanal preko kojeg bi se odvijao konstruktivni dijalog između Kosova i Srbije. Mi ohrabrujemo uspostavljanje jednog ovakvog kanala. Jasno je da i Evropska Unija ohrabruje činjenicu da dve zemlje trebaju razgovarati jedna sa drugom, kao i da rade zajedno. Obe zemlje imaju istu perspektivu, perspektivu Evropske Unije", kaže on.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni je izjavio da Kosovo prihvata model učešća koji važi za sve zemlje.

"Kosovo prihvata svaki model koji je ravnopravan za sve. Ako se postave zastave, postavljaju se za sve. Zahtev Kosova je da se predstavimo u istoj formi, i u tom pravcu sa zadovoljstvom sam dao svoju saglasnost ministru inostranih poslova Fratiniju. Ali, Kosovo ne može da učestvuje u nijednoj drugoj formi koja je diskruminirajuća za Kosovo", rekao je on.

Nakon sastanka sa kosovskim liderima, Fratini se obratio parlamentu Kosova.

Jeremić: Prijateljska pomoć

Franko Fratini i Vuk Jeremiæ (Beta)
Dolazak prijatelja, kako je Fratinija nazvao šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, bila je prilika da se zatraži prijateljska pomoć.

Srpski ministar inostranih poslova je zatražio od italijanskog kolege da pomogne da srpsko stanovništvo na Kosovu ponovo uspostavi telefonske veze sa centralnom Srbijom. Ova inicijativa deo je šire diplomatske akcije.

Jeremić je ocenio da je situacija na delu teritorije pokrajine na kojoj žive Srbi "teška nakon jednostrano preduzetih koraka koji su za efekat imale odsecanje telefonskog saobraćaja".

"Ta situacija nije održiva i mora se promeniti. ‘Telekom Srbija’ mora dobiti priliku da ponovo telefonski spoji građane na Kosovu i Metohiji", kazao je Jeremić.

On je naveo da je u razgovoru sa Fratinijem tražio od Italije da pomogne u rešavanju ove situacije, ističući da Srbija preduzima i druge korake.

"Radimo sve da se ponovo uspostavi signal Telekoma Srbije tamo gde žive Srbi na Kosovu", rekao je Jeremić i podsetio da je u nekim delovima Kosova signal već obnovljen. Prema njegovim rečima, to ne bi bilo moguće bez "intenzivne diplomske aktivnosti koja ide paralelno sa tehničkim naporima".

Ministar Fratini smatra da od isključenja signala srpskih operatera ne treba praviti političko pitanje.

“U ovako osetljivoj situaciji svaki potez mora biti dobro promišljen. Treba hitno sprovesti tehnička rešenja, a ne praviti od toga političko pitanje”, poručio je Fratini. “Apelujemo na obe strane da pokažu razuman pristup, pošto prekid telefonskog saobraćaja stvara velike probleme u svakodnevnom životu ljudi. Ne sme biti nepromišljenih poteza o kojima se prethodno strane nisu konsultovale“, kaže italijanski ministar.

Razgovaralo se i o regionalnoj konferenciji koja će se održati 2. juna u Sarajevu. Fratini veruje da bi rešenje, koje bi okupilo sve učesnike za isti sto, moglo biti "gimnik" formula.

“To je formula gde bi učesnici bili predstavljeni ličnim imenima, a ne imenima državama. To je neka vrsta neformalnog susreta. Raduje me da je srpska strana pokazala interesovanje, taj predlog ću proslediti i Prištini”, najavio je Fratini.

“Ima još nekih detalja, o kojima ne bih sada, kao na primer kako bismo rasporedili učesnike za stolom i da li će učestvovati predstavnik Unmika, po meni on bi morao da učestvuje, ali to je već detalj“, kaže on. Jeremić je ocenio da je Srbija oko organizacije sarajevske konferencije pokazala konstruktivnost i naglasio da veruje da će biti pronađeno rešenje koje će omogućiti da svi učestvuju na skupu u Sarajevu.

"Ja zato verujem da će Priština pokazati jednu dozu spremnosti da se ovom problemu razumno pristupi", istakao je Jeremić.

On je poručio da postoje "crvene linije koje se ne mogu preći bilo kakvom dozom dobre volje". "To su linije međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Kosovo ne može nigde biti predstavljeno na način suprotan Rezoluciji 1244, koji podrazumeva ulogu koju je Unmik igrao od 1999. do sada", objasnio je Jeremić.

Jeremić je ukazao da je stav Srbije - nema Unimika, nema Kosova.

"Verujem da ćemo zajedničkim angažovanjem i konstruktivnim pristupom pronaći rešenje koje će omogućiti da se svi zajedno pojavimo u Sarajevu", rekao je Jeremić.

Fratini se sastao i sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem. Njih dvojica su zajednički ocenili da su politički i ekonomski odnosi između dve zemlje veoma dobri.

Italija podržava Srbiju na putu ka EU. Fratini kaže da bi početak mađarskog predsedavanja, od januara 2011. godine, mogao da bude važan da Srbije stekne status kandidata za članstvo u EU.

Vlada Italije se priprema da uzvrati posetu kolegama iz Srbije. Dogovoreno je da samit dve vlade bude održan u oktobru u Beogradu. Fratini iz Beograda odlazi i sa titulom počasnog doktora nauka, koju će mu Savet Beogradskog unverziteta formalno dodeliti u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: