Urošu Mišiću 10 godina zatvora

Uroš Mišić osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja teškog ubistva žandarma Nebojše Trajkovića na utakmici Crvena zvezda-Hajduk 2007. godine.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

10:13

Default images

Navijač Crvene zvezde Uroš Mišić je ponovo osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici 2007. Sud je utvrdio da je Mišić upaljenu navijačku baklju pokušao Trajkoviću da ugura u usta i da je pri tom bio svestan kakve posledice taj čin može da izazove.

Mišić je i na prvom suđenju, koje se završilo u septembru 2008, bio osuđen na 10 godina zatvora, ali je posle nekoliko meseci Vrhovni sud tu presudu poništio.

Deset godina zatvora je adekvatna kazna za pokušaj ubistva službenog lica na dužnosti, smatra petočlano sudsko veće kojim je predsedavao Velimir Lazović.

U obrazloženju presude, sudija Lazović, koji je i u prvom stepenu osudio Mišića na isti zatvorsku kaznu, kaže da je Mišić znao da je Trajković žandar.

“Sud je našao da je Uroš Mišić pokušao da ugura baklju u usta žandarmu Nebojši Trajkoviću. To što on nema opekotine na ustima ne znači da Mišić nije hteo da je ugura, već da u nije uspeo u svojoj nameri, jer je, na sreću, Trajković uspeo da se zaštiti”, navodi se u obrazloženju presude.

Sud nije prihvatio tezu Tužilaštva da je Mišić želeo da ubije Trajkovića, ali je utvrdio da je bio svestan, u slučaju da uspe da mu ugura baklju u usta, kakve posledice to može da izazove i na to je pristao.

Uroš Mišić mirno je saslušao presudu, ali je na izlasku prokomentarisao “da sam policajac i da sam pucao u glavu dobio bih sedam godina”, očigledno aludirajući na kaznu koju je dobio policajac interventne Miljan Raičević, zbog ubistva Đorđa Zarića.

Advokat Uroša Mišića, Borivoje Borović, najavio je da će uložiti žalbu na presudu i da će proveriti da li je izvršna vlast uticala na sudsku odluku.

"U žalbenom postupku pred Apelacionom sudom pokušaćemo da otvorimo novi pretres sa ovim istim dokazima, na osnovu kojih proizilazi da je Mišić mogao da učini samo krivično delo teške telesne povrede i da je morao da mu se ukine pritvor", rekao je Borović.

"Mi smo se ponadali da ima pravde i da izvršna vlast, ipak, ne može vršiti bilo kakav uticaj na sudske odluke", naveo je Borović i najavio da će proveriti da li je toga bilo u ovom slučaju.

Nebojša Trajković nije prisustvovao izricanju presude, ali je tokom pre podneva i iznošenja završnih reči glasno negodovao zbog pokušaja branilaca da ga diskredituju kao svedoka.

On je u jednom trenutku izvadio fotografije svog spaljenog lica i mahao njima, uz reči “šta je ovo ako nisu povrede”, ali ga je sudija Lazović smirio, pa suđenje nije prekidano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: