Desničari prete 12-godišnjaku

Na Internetu prete i dvanaestogodišnjem dečaku, Rastku Pocesti, zbog njegovih političkih stavova.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

18:52

Default images

Još jedna od mnogih pretnji preko Interneta. Rastku Pocesti, dvanaestogodišnjem dečaku, autoru knjige o američkim predsednicima, nacionalisti prete na društvenoj mreži Fejsbuk, ali i preko sajtova ultradesničarskih organizacija. Policija i Tužilaštvo istražuju i ovaj slučaj.

Ekstremisti ne prezaju ni od pretnji dvanaestogodišnjem dečaku. Rastko Pocesta našao se na udaru zbog svojih stavova o nezavisnosti Kosova i Srebrenici. Pretnje su počele posle emitovanja priloga na našoj televiziji o knjizi koju je izdao.

Rastko kaže da pretnje dobija svakodnevno dobija pretnje, da mu govore da je ustaša, da “podržava šiptarsko Kosovo” i slično.

Prva preteća poruka stigla je od Aleksandra Marinkovića koji mu je preko Fejsbuka poručio da će ga sačekati ispred škole i ubiti.

Ubrzo je napravljena grupa “Svi koji mrze Rastka Pocestu”, a potom su se pretnje samo množile. Jedna od njih potpisana je geslom desničarske organizacije Obraz – “Sve za obraz, obraz ni za šta”.

Slične kvalifikacije i upozorenja osvanula su i na Internet forumu organizacije “Stormfront” na temi “12-godisnjak piše knjigu o politici”. Rastkova mama podnela je policiji krivičnu prijavu.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da odeljenje za visokotehnološki kriminal radi na identifikaciji ljudi koji su pretili Rastku.

Rastko Pocesta je autor dve knjige, kao i Internet kampanje protiv rasizma i neonacizma i učesnik debate o ulasku Srbije u NATO. Ni on, ni njegova mama, kako kažu, ne vide nista neobično u njegovom političkom angažmanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: