Sredinom maja poseta misije MMF-a

Sredinom maja u Beograd ponovo dolazi Misija Međunarodnog monetarnog fonda a jedna od tema razgovora biće reforma poreskog sistema, najavila Diana Dragutinović.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

21:50

Default images

Ministarka finansija Srbije se u Vašingtonu sastala sa predstavnicima američkog Trezora i sa njima razgovarala o fiskalnoj politici i fiskalnoj reformi. Ona je rekla da misli da će Srbija dobiti podršku i u MMF i Svetskoj banci za reforme koje namerava da sprovede u domenu fiskalne politike, odnosno poreske i politike javnih rashoda.

"Imali smo veliki broj sastanaka sa različitim tehničkim misijama, a naročito sa šefom naše Misije, gospodinom Jegerom", dodala je Dragutinović, najavljujući da "oni dolaze sredinom maja i da bi trebalo dobro da se pripremimo".

"Ova misija neće biti duga, ostalo je nekoliko kritičnih stvari oko kojih mora da se postigne sporazum i mislim da smo veoma blizu sporazuma", rekla je ona.

Prema njenim rečima, "najvažniji je pravac poreske reforme, o čemu moramo da prodiskutujemo sa Misijom MMF, u kom smeru i kako ćemo koncipirati poreski sistem".

Međutim, ono što će za njih biti najvažnije je poreska reforma, rekla je Dragutinović i naglasila da oko toga mora da se postigne saglasnost.

"Očigledno je da sve zemlje idu u pravcu penzione reforme i dugoročnog smanjenja izdataka za penzije u društvenom proizvodu", napomenula je Dragutinovićeva.

"Ono što nas takođe čeka je Zakon o fiskalnoj odgovornosti", rekla je ona i precizirala da je MMF-u poslala na ekspertizu prvu verziju tog zakona.

"To su dve teme o kojima smo diskutovali ovde i o kojima ćemo diskutovati u Beogradu", najavila je ministraka finansija.

Razmišljali smo kojim bi tempom trebalo da smanjujemo učešće javnih izdataka i, gledajući najbolje svetsko iskustvo, objasnila je Dragutinović, opredelili smo se da postavimo putanju na smanjenje javnih rashoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: