Izmene Ustava u Saboru

Hrvatska vlada je u saborsku proceduru uputila predlog izmena Ustava.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.04.2010.

20:37

Default images

Odbor za Ustav predložio je da se Ustav izmeni samo u delu vezanom uz završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarevanje kriminala u privatizaciji i ratnog profiterstva, kao i oko unošenja u preambulu Ustava svih nacionalnih manjina.

Odbor se odlučio na smanjeni obim izmena Ustava, jer se s opozicijom nisu mogli dogovoriti o glasanju pripadnika dijaspore bez prebivališta u Hrvatskoj. Opozicija traži da dijaspora može glasati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a vladajući HDZ to odbija.

Do sada je od oko 250 biračkih mesta u svetu, u BiH bilo oko polovine.

"Možemo nastaviti razgovor o glasanju dijaspore koje je za opoziciju važno, ali vlada ne može na sebe preuzeti odgovornost za zaustavljanje pregovora sa EU", izjavila je premijerka Jadranka Kosor posle sednice.

Na pitanje šta će se desiti ako opozicija ne podrži promene bez regulisanja prava glasa dijaspore, Kosorova je odgovorila da to ne bi bila dobra poruka i ocenila da bi tako opozicija usporila ulazak Hrvatske u EU, odnosno potpisivanje pristupnog ugovora početkom naredne godine. Poslanici Sabora sutra počinju raspravu o ustavnim promenama, ali je neizvesno da li će one proći, jer su glasovi vlasti i opozicije sada skoro izjednačeni, a za promene je potrebna dvotrećinska većina poslanika.

Opozicija tvrdi da vlast želi da izvrši pritisak na nju, kako bi pristala da se Ustav menja samo u delovima u kojima to odgovara vladajućoj eliti.
U najvećoj opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji najavljuju da neće glasati za predložene izmene Ustava, jer insistiraju na rešenju koje će zadovoljavati građane Hrvatske.

Iz HDZ-a su počele optuže da SDP time blokira put Hrvatske u EU i da će se, kako je rekao potpredsednik HDZ-a Vladimir Šeks, privrženost opozicije ulasku u EU testirati i na spremnosti da prihvate ustavne promene koje će omogućiti zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: