Očekivanja od Fratinijeve posete

U Beograd stiže šef italijanske diplomatije Franko Fratini koji će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o evropskim integracijama, ali i o ekonomskim temama.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

19:36

Default images

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini večeras stiže u Beograd, a tokom dvodnevne posete, odmah po dolasku u Srbiju sastaće se sa predsednikom Borisom Tadićem, a sutra sa ministrima Vukom Jeremićem i Božidarom Đelićem.

Iako su najavljene uglavnom političke teme – podrška evro-integracijama Srbije i saradnja zemalja regiona pred junski Samit u junu, sam Fratini je ovih dana rekao da će biti reči i o ekonomiji, a konkretno je pomenuo jedino “Fijat”.

Kao prethodnica Fratiniju u Beogradu je bila privredna delegacija, predvođena ministom ekonomije, a u kojoj je bio i predsednik Seći energije, komapanije koja je sa EPS-om prošle godine sklopila ugovor o izgradnji desetak hidrocentala na Ibru.

Drugi put za manje od godinu dana, u Beograd dolazi italijanski minsitar spoljnih poslova Franko Fratini.

Italija je u Evropskoj uniji jedan od najžešćih zagovornika pune primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, zalaže se za što brže davanje statusa kandidata, a podržava i grčku agendu o ulasku balkanskih zemalja u Uniju 2014.

Izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta u Briselu Dragomir Janković kaže da odnose Italije i Srbiji ne treba međutim posmatrati samo na prijateljskom nivou, što se često ističe u prvi plan, već na ekonomskom.

“Italiji svakako odgovara Srbija kao članica EU. Nemojmo zaboraviti da Srbija sa istočnim tržištem, pre svega Rusijom i Ukrajinom, ima izuzetno povoljne trgovinske sporazume i preferencijalne statuse, u smislu neplaćanja carina ili minimalnih carina”, podseća Janković.

“Ako pogledamo recimo samo strateški poziciju ‘Fijata’ i ako zaista bude u poziciji da proizvodi ozbiljan broj automobila godišnje, tržište koje Italijani mogu da imaju potencijalno je istočno tržište”, ocenjuje on.

Samo dan uoči dolaska Fratinija u Beograd, ovde je bila velika privredna delegacija iz Italije koju je predvodio ministar ekonomije.

Nezapaženo je prošlo da je među privrednicima bio i predsednik “Seći energije”. To je kompanija koja je prošle godine sa Elektroprivredom Srbije sklopila ugovor o izgradnji najverovatnije deset malih hidroelektrana na Ibru.

Milan Budimir iz Ministarstva energetike kaže da su ekonomija i politika u tesnoj vezi, ali ne zna da li će se prilikom Fratinijeve posete razgovarati i o tom poslu, veoma unosnom za Italiju.

“To je vrlo vrlo isplativa investicija gde će našem javnom preduzeću ostati polovina hidroelektrana u njegovom vlasništvu, dok će s druge strane Italijani da obezbede finansijski aranžman i tržište gde bi se plasirala ta čista energija”, objašnjava Budimir.

“A osnovno što treba reći ljudima koji su protivnici takvih sporazuma je da voda teče vekovima, i Drinom, i Ibrom, a da se tu ništa od električne energije ne proizvodi”, poručuje on.

Dragomir Janković navodi da je upravo energija ono što najviše zanima Italijane i on je ubeđen da to čak može da bude tema broj jedan tokom Fratinijeve posete Beogradu.

On podseća da je Italija i sa Crnom Gorom nedavno sklopila sporazum o izgradnji tri hidrocentrale na Morači.

“Siguran sam da će to biti prva tema o kojoj će Fratini razgovarati u Srbiji. Inače, zbog srpskih interesa verovatno ne bi ni došao u Beograd već bi pozvao srpsku delegaciju u Italiju”, ocenjuje Janković.

“Očigledno da Italija pokušava da zadovolji svoju energetsku potrebu ili eventualno da stvori određene viškove. U tom smislu treba posmatrati i kupovinu Elektroprivrede Crne Gore. Na području bivše Jugoslavije psotoje ozbiljni elektrokapaciteti integrisani u jednu mrežu koja je postojala ranije i siguran sam da Italija ima tu ozbiljan ekonomski interes”, kaže on.

Inače, Srbija je jedina balkanska zemlja koja sa Italijom ima potpisanu deklaraciju o strateškom partnerstu.

U Srbiji danas posluje oko 250 italijanskih kompanija, četiri banke i dve osiguravajuće kuće, a put Beograda u septembru će se najverovatnije zaputiti i italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji bi trebalo da dovede i veliku privrednu delegaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: