Francuska: Zabrana vela na leto

Francuski premijer Fransoa Fijon izjavio je da će nacrt zakona o zabrani nošenja muslimanskog vela biti podnet skupštini početkom jula.

Izvor: Beta

Utorak, 27.04.2010.

18:33

Default images

Vlada je prošle nedelje najavila da će predložiti zakon o zabrani nošenja vela koji pokriva celo lice osim očiju na svim javnim mestima, uključujući i na ulici. Državni savet, najviša pravna instanca u Francuskoj, upozorio je da opšta zabrana nošenja vela može da bude osporena pošto takva odluka ne može da se zasniva na "nespornom pravnom osnovu".

Portparol socijalista Benoi Amon rekao je danas za radio RMC da socijalisti nisu za nošenje vela ali da će glasati protiv zakona koji ga zabranjuje zato što smatraju da je takva zabrana "nesrpovodiva".

Ova zabrana odnosila bi se na oko 2 000 žena u Francuskoj, procenjuju francuske vlasti.

Oko toga se u zemlji već mesecima vodi rasprava, a deo opozicije samtra da bi ovakvim zakonom moglo da se stigmatizuje pet do šest miliona muslimana koliko ih žive u Francuskoj.

Rasprava se zaoštrila poslednjih dana kada je jedna žena sa nikabom (integralnim velom koji ostavlja samo oči slobodne) kažnjena zbog toga što je vozila sa tim velom, pošto, kako je ocenio policajac, on ograničava njen vidokrug. Ona je rekla da će se žaliti na tu kaznu.

Takođe se povela i istraga o njenom suprugu, poreklom Alžircem, za koga je ustanovljeno da ima više žena i kome je ministar unutrašnjih poslova zapretio da može da izgubi francusko državljanstvo zbog poligamije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: