Zbrinjavanje dece ometene u razvoju

Da bi se povećala svest o neophodnosti porodičnog zbrinjavanja dece ometene u razvoju, pokrenuta je kampanja za razvoj specijalizovanog hraniteljstva.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

10:22

Default images

Kampanja je pokrenuta uz podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku, i organizacija "Save the children" i britanske agencije BAAF. Glavni zadatak Centra za porodični smeštaj dece i omladine u ovoj godini je regrutovanje novih hraniteljeskih porodica koje su spremne za brigu o deci sa teškoćama u razvoju.

U Srbiji je oko 4700 dece na hraniteljstvu a blizu 300 mališana sa teškoćama u razvoju, iz socijalnih ustanova, moglo bi se na taj način zbrinuti. Ipak svega 100 nak porodica u Srbiji sada brine o njima. Centar za porodični smeštaj dece planira da do kraja godine regrutuje 100 novih porodica sremnih da prihvate decu iz Stacinonara u Beogardu.

„Posle značajnog povećanja broja hraniteljskih porodica u Srbiji sada smo foksuirani na izbor i slekciju hraniteljskih porodica koje su spremne da brinu o deci s ateškoćam au rzvoju i prvi put pokrećemo fokusiranu kampanju upravo za ovu decu jer su deca sa teškoćama u razvoju još ubek u institucijama“, kaže Dobrila Grujić iz centra za porodični smeštaj dece.

Radi se o javnom pozivu gradjanima za brigu o bebama i deci rodjenoj iz rizičnih trudnoća koji su na stacionaru u Zvečanskoj, deci s Daunovim sindromom ,deci sa umerenom retardacijom i urgentnom hraniteljstvu.

„To su hranitelji koji imaju opštu podobost za hraniteljstvo.Opredeliće se na sastancima koje ćemo s njima voditi za koje će se dete pripremati. Na primer ako hoće dete s Daunovim sindromom prolaze program od 2 dana dobijaju informaciju, upoznaju se sa decom različitog uzrasta hraniteljima koji brinu o njima“, kaže Grujićeva.

Za hranitelje su osim obuke istručne podrške ,predvidjenje novčane nadoknade i doprinosi za zdravstveno i penziono , ali će se pri selekciji voditi računa da je reč o porodici koja može da pruži ljubav i pažnju koja je detetu s invaliditetom preko potrebna.

"Kada sam sve saznala šta je sa detetom uhvatio me veliki strah i nesigurnost da ja u pravom trenutku neću pomoći tom detetu da neću znati da mu pomognem. 16 35 problemi su izgledali mnogo veci nego sto jesu a ljubav je bila prevelika 16 42 verujte ta ljubav i zelja da pomognem tom detetu je prevazišla sve probleme!", kaže hraniteljica Lidija Simic.

Zbog čestih primedaba na zanemarivanje i zlostavljanje u okviru hraniteljstva Centar za porodični smeštaj formirao je interni tim za njihovu zaštitu.Prošle godine u 5 slučajena predlozeno da se promeni hr.porodica ili da se dete trenutno vrati u dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: