Kušner:U Sarajevu i Srbija i Kosovo

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izrazio je očekivanje da će se na predstojećoj konferenciji EU u Sarajevu pojaviti i Srbija i Kosovo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.04.2010.

09:52

Default images

Hajde da se nadamo da će u Sarajevo svi doći i da će pričati međusobno. Očekujem da dođu, ali to zavisi od njih, ne mogu da kažem da sam siguran. Ali u pitanju je proces koji se ne može zaustaviti. Znam da se predstavnici Srbije i Kosova sada više sastaju nego ranije. No, ponavljam, to je proces i trebaće jedna generacija da se stvari normalizuju", kaže Kušner.

Francuski ministar je, takođe, rekao da Srbija mora da vodi evropsku politiku prema Kosovu ukoliko želi da postane deo EU.

"I u Beogradu, kao i u Prištini, mora svima da bude jasno da moraju da razgovaraju i da sarađuju, a onda ćemo da vidimo da li možemo ubrzati evropske integracija, što bih voleo da se dogodi", dodao je on.

Navodeći da njegov srpski kolega Vuk Jeremić sprovodi politiku za koju misli da može doneti rezultate, Kušner je rekao da veruje da većina ljudi u Srbiji, a svakako mladi, znaju šta mora da se uradi.

"Nisam tražio da Srbija prizna Kosovo već, jednostavno, da počne da komunicira s Kosovom. Postoje životno važna pitanja, kao što su električna energija, transport, putovanja ljudi, ne samo status", smatra francuski ministar.

Komentarišući postupak Prištine da ugasi repetitore srpskih mobilnih operatera na Kosovu, Kušner je rekao:

"Mobilni telefoni funkcionišu, koliko ja znam. Nikome nije onemogućeno da priča, treba samo izabrati mrežu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: