Čaves: SAD traži izgovor da napadne

Predsednik Venecuele Ugo Čaves odbacio je izveštaj Pentagona u kojem se navodi da je mreža elitne Iranske Revolucionarne garde prisutna u toj zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

09:04

Default images

Čaves je optužio SAD da na ovaj način traže izgovor da napadnu Venecuelu. U izveštaju Pentagona, koji je prošle sedmice dostavljen Kongresu, kaže se da su pripadnici Kudsa, elitne jedinice Revolucionarne garde, prisutni u Latinskoj Americi, naročito u Venecueli i da tamo jačaju svoje pozicije.

Čaves je odbacio tvrdnje američkog ministarstva odbrane, rekavši da je reč o "potpunim lažima" i da su one pomenute u izveštaju da bi SAD "kasnije mogle da opravdaju bilo šta".

U izveštaju zvaničnici Pentagona odvojeno izražavaju sumnju da bi mreže iranske jedinice u Venecueli mogle da predstavljaju pretnju po SAD. Šef Pentagona Robert Gejts početkom aprila boravio je u Latinskoj Americi i tom prilikom odbacio bilo kakvu vojnu pretnju Irana po Zapadnu hemisferi.

Kuds su specijalne jedinice Iranske Revolucionarne garde, zadužene za operacije u inostranstvu i direktno su odgovorne vrhovnom lideru, ajatolahu Ali Hamneiju.

Osnovane su tokom iransko-iračkog rata (1980-1988). Pored snaga Kuds, Iran raspolaže vazdušnim, kopnenim i pomorskim snagama, kao i specijalnim jedinicama Basidž.

Čaves je od dolaska na vlast 1999. godine radio na jačanju veza sa Iranom, a dve zemlje potpisale su i niz sporazuma o saradnji u oblasti gradjevinarstva i poljoprirede. Vojna saradnja, medjutim, nije bila predmet sporazuma vlada Venecuele i Irana.

Predsednik Venecuele je, istovremeno, optužio vlasti Kolumbije da su dozvolile američkoj avijaciji da vrši špijunske operacije u njegovoj zemlji jer je, kako je rekao, obaveštajna služba Venecuele došla u posed transkripta razgovora američkog pilota i kontrole leta, prema kojima je avion "RC-12" američke vojske poleteo iz kolumbijske baze u Barankilji i kretao se duž vazdušne granice dve zemlje.

Portparolka američke ambasade u Bogoti nije direktno odgovorila na Čavesove optužbe, rekavši jedino da su "SAD i Kolumbija uključene u brojne bilateralne aktivnosti" prilikom kojih "poštuju suverenitet drugih nacija", navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: