Dodik: Rezolucija sugeriše genocid

Premijer RS Milorad Dodik zamera Srbiji što je usvojila Rezoluciju o Srebrenici, akt koji, kako kaže, sugeriše genocid.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Utorak, 27.04.2010.

01:36

Default images

Za premijera Republike Srpske, Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio parlament Srbije, potpuno je neobavezujuć dokument, a on i njegov tim smatraju da je istina drugačija, da će je dokazati i da niko neće moći da je sakrije. Ipak, Dodik tvrdi da taj stav ne znači razdor sa maticom, niti sa njenim rukovodstvom.

"Srpska će samo nastaviti svoju bitku za istinu jer priznavanje genocida nju može da košta opstanka", kaže Dodik za "Večernje novosti“.

Dodik kaže da mu nije jasno zašto je srpski parlament usvojio deklaraciju o Srebrenici i da je protiv nje, kao i protiv kvalifikacije tog događaja u Srebrenici kao genocida.

"Nažalost, iz onog što je napisano u deklaraciji Skupštine Srbije, to može da se tako tumači (kao genocid). S druge strane, ne slažemo se s tim što je Srbija izdvojila jedino događaj u Srebrenici. Nema nikakvog razloga da ona bude izuzeta iz konteksta čitavog ratnog dešavanja. Zar treba da generacije koje dolaze na ovim prostorima obeležavaju samo jedan događaj kao mesto zločina - Srebrenicu? To neće moći, i u to nas niko, pa ni Srbija, ne može da ubedi", nastavio je Dodik.

On smatra i da neće proći poziv Srbije da svi osude zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: