Sve manje novca za otplatu kredita

Za godinu i po broj neredovnih otplata kredita u Srbiji je gotovo udvostručen, iako je 2008. bio među najnižima u Evropi, objavio je internet portal "Kamatica".

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

01:20

Default images

Kako kaže Dušan Uzelac, direktor portala, najčešći razlozi za kašnjenje su promena kursa, smanjenje zarada, neredovna primanja, povećanje kamatnih stopa i gubitak posla.

"Procenjuje je da je više od 50 odsto neredovnih otplata redovnih kredita u Srbiji nastalo kao posledica promene kursa. Upravo kao posledica promene kursa i slabljenja dinara prema evru dešava se da opterećenje od 30 odsto brzo preraste u 40, pa neko ko je plaćao 50 odsto primanja za stambeni kredit sada daje i do dve trećine svojih primanja", kaže Uzelac.

"Procenjuje se da u Srbiji oko pet odsto neredovnih otplata kredita nastaje kao posledica gubitka posla. Taj procenat je u vezi sa brojem ljudi koji su ostali bez posla u odnosu na ukupan broj zaposlenih", kaže on.

Pomeranje kamatnih stopa na osnovu rasta euribora i libora, zahvaljujući finansijskoj krizi nije bilo problem u proteklom periodu, pošto su ove kamatne stope, upravo zbog krize, snižavane do istorijskog minimuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: