EU: Potezi na Kosovu problematični

U sektoru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU se pažljivo prati razvoj situacije nakon rušenja predajnika operatera mobilne telefonije na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

00:27

Default images

Jedan izvor u Evropskoj uniji je rekao agenciji Beta da "neki poslednji potezi na Kosovu možda nisu sasvim dobro učinjeni i Euleks razume važnost komunikacija za srpski živalj" i dodao da "Euleks isto tako smatra da neki predajnici mobilne telefonije nisu po zakonu mogli i dalje da deluju".

"Euleks pozdravlja prve mere da se pruži privremena pomoć onima koji su izgubili signal pošto je Regulatorno telo za telekomunikacije (Kosova) - RTT, preduzelo korake da se veze pokriju legalnim operaterima", preneo je izvor u Briselu.

Ovaj zvaničnik u sektoru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU u Briselu je to rekao zamoljen da objasni činjenicu da šefovi diplomatija Unije u Luksemburgu nisu spomenuli zategnutost na Kosovu, iako su usvojili zaključak da Euleks tamo uspešno deluje.

Izvor u sektoru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU je želeo da naglasi da, s druge strane, rušenje predajnika kosovskih operatera mobilne telefonije na severu Kosova "nikako ne pomaže da se razgovorima nađe rešenje u korist srpskog življa".

U Euleksu se smatra, kako je objasnio, da delovanje operatera mobilne telefonije iz Srbije u delovima Kosova nije bilo u skladu s kosovskim zakonima, a nije se uklapalo ni u legalno stanje koje proističe iz rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu.

U Luksemburgu su zvaničnici novinarima rekli da na zasedanju šefova diplomatija EU nije bilo rasprave o zategnutosti na Kosovu.

Evropski ministri su usvojili unapred pripremljene zaključke o delovanju Euleksa, izrazivši zadovoljstvo zbog rezultata koje je dosad misija Euleksa na Kosovu "u teškim okolnostima ostvarila u podršci pravosuđu i telima za sprovođenje zakona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: