Tadiću prete snajperom na Fejsbuku

Predsedniku Tadiću, preko mreže Fejsbuk, poručeno da će kada otvori vrata automobila da ga dočeka snajper.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

14:10

Default images

Na internet mreži Fejsbuku osnovana je grupa u kojoj se preti smrću predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Demokatska straka traži da nadležni organi hitno reguju, a ostale stranke upozoravaju da se ovakve pretnje moraju shvatiti ozbiljno. U MUP-u kažu da su već započeli istragu i da će preko američkog ministarstva pravde tražiti da im centrala Fejsbuka dostavi podatke o ovoj grupi.

"Tadiću džaba ti blindirana mečka, kad otvoriš vrata, snajper te čeka", naziv je grupe u koju se učlanilo već oko 200 ljudi. Na ovoj stranici, ljudi su pod imenom i prezimenom ostavljali komentare poput “super” i “bravo”.

Portparolka DS-a Jelena Trivan kaže da mora da postoji ozbiljna osuda onih kojih su dozvolili sebi da osnuju grupu na Fejsbuku i da se na nju slobodno javljaju preteći predsedniku države.

"Očekujemo da reakcija državnih organa bude najžešća i najoštrija i da u ovom smislu treba da reaguju sve nadležne institucije, od bezbednosnih do pravosudnih, ali takođe očekujemo oštru reakciju i političkih partija i medija”, rekla je Trivanova.

Prema njenim rečima, u javnosti postoji ozbiljna zamena teza krivaca i žrtava.

"Danas se svi, čak i oni koji ugrožavaju tuđu bezbednost, pozivaju na sopstvenu ugroženu bezbednost", ocenila je Trivan, koja smatra da je "jasno ko je danas u Srbiji ugrožen i zbog čega".

Prema njenim rečima, Tadić, Vlada i vladajuća koalicija vode borbu protiv organizovanog kriminala i mafije i zbog toga se nalaze na udaru.

U Ministvu policije navode da će najoštrije regovati na svaku pretnju, bilo da se preti funkcionerima ili običnim građanima.

Budući da su već imali iskustva sa pretnjama preko Fejsbuka, ministar policije Ivica Dačič kaže da je za istragu neophodna saradnja sa SAD.

"Obratićemo se Ministarstvu pravde SAD bez čijeg naloga nije moguće dobiti podatke (od kompanije Fejsbuk)", rekao je Dačić.

Iako se u javnosti poslednjih dana često moglo čuti da su najviši državni funcioneri ugroženi, Dačić navodi da ništa neće poremti rad državnih organa.

Ministar kaže da je bezbednost državnih funkcionera "na najvišem mogućem nivou", kao i da je policija spremna da efikasno reaguje u slučaju pretnji državnim funkcionerima i drugim građanima Srbije.

"Bezbednosne službe vode računa o bezbednosti državnih funkcionera i svih drugih građana", rekao je Dačić.

U parlamentu se moglo čuti i da je vrag odneo šalu te da bi ovim povodom trebalo da zaseda Odbor za bezbednost.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da kao član Odbora za bezbednost osuđuje takve pojave i poziva državne organe da reaguju u skladu sa zakonom.

"S tim što imam jedan dodatak, da tu ne bude dvostrukih aršina. Nedavno je u štampanim medijima osvanula jedna grupa od 18 000 članova koja je pretila Velimiru Iliću i niko nije ragovao", rekao je Markićević.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović osudio je sve pretnje koje su upućene bilo kom građaninu Srbije, uključujući i predsednika države.

"Naša vizija Srbije je da ona bude demokratska i pravna država i da u takvoj državi niko nikome ne može da pretnji", rekao je on i dodao da bi MUP i nadležne bezbednosne službe trebalo da rade svoj posao i utvrde sve činjenice i okolnosti vezane za ovaj slučaj.

Poslanik Liberalno demokratske partije Nebojša Ranđelović ocenio je da svakoj pretnji u ovoj državi, a posebno ako je upućena šefu države treba prići i shvatiti je krajnje ozbiljno.

Ovo ne bi bio prvi slučaj da se sankcionistu pretenje preko Fejbuka. Sud u Novom Sadu osudio je Vladimira Samardžića na tri meseca zatvora zbog pretnji upućenih novinarki Brankici Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: