Putin: Bez zastoja na “Južnom toku“

Vladimir Putin opovrgao glasine o problemima između ruske kompanije "Gasprom" i italijanske ENI, koji bi mogli ugroziti projekat gasovoda "Južni tok".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.04.2010.

17:46

Default images

"Nema nikakvog zastoja u projektu 'Južni tok'", rekao je ruski premijer Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Italije Silvijem Berluskonijem.

"'Južni tok' nije nešto potpuno novo. Ruska kompanija je već realizovala jedan projekat izgradnje gasovoda iz Rusije u Tursku koji dobro radi i transportuje 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Sve je tehnološki isprobano", ukazao je Putin.

On je podsetio da je međuvladin sporazum sa Austrijom o "Južnom toku" potpisan prošle sedmice, prenela je agenjcija Prajm-Tas.

"Mi smo, praktično, tim sporazumom okončali formiranje pravne osnove za 'Južni tok'. Sada samo treba da otpočnemo praktičan rad i da ga završimo u drugoj polovini 2015", dodao je on.

Sporazum sa Austrijom je poslednji dokument, neophodan za početak realizacije tog strateškog energetskog projekta, uz gasovod "Severni tok", za isporuke ruskog gasa u Evropu.

Austrija je time postala sedma država učesnica kopnenog dela tog projekta, a ranije je Rusija potpisala međuvladine sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom i Hrvatskom.

"'Južni tok' će ruske isporuke prirodnog gasa Evropi učiniti sigurnijim", ukazao je Putin.

"Južni tok", koji će zajednički graditi "Gasprom" i ENI, transportovaće godišnje 30 milijardi kubnih metara ruskog gasa u južnu Evropu, pri čemu će Grčka biti tranzitna zemlja južnog ogranka tog gasovoda koji će dopremati ruski gas do Italije.

Analitičari su procenili da će taj projekat, čiji je cilj povezivanje "Gaspromovih" sibirskih nalazišta gasa sa Evropom i koji se smatra konkurentom gasovodu "Nabuko" koji podržava Evropska unija, koštati oko 10 milijardi evra (15,82 milijarde dolara).

Planirano je da "Južni tok" pođe od kompresorske stanice "Beregovaja" na ruskoj crnomorskoj obali i da po dnu Crnog mora stigne do bugarske luke Varna, odakle će se granati na dva ogranka.

Jugozapadni ogranak će ići do Brindizija u južnoj Italiji, preko Grčke i Jadranskog mora, dok će severozapadni prolaziti kroz Srbiju do severne Italije.

Za taj ogranak još nije određena tačna ruta jer se razmatraju dve mogućnosti - od Bugarske preko Srbije, Mađarske i Austrije do Italije ili od Bugarske preko Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije do Italije.

Planirano je da "Južni tok" postane operativan 2013. godine.

Podmorska deonica je duga 900 kilometara, a njena najveća dubina je 2 000 metara.

"Južni tok" je strateški projekat za evropsku energetsku sigurnost koji bi trebalo da bude u potpunosti realizovan do kraja 2015.

U toku su radovi na izradi studije izvodljivosti za podmorsku deonicu po dnu Crnog mora i kopnenu deonicu preko tranzitnih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: