Atina: Blokirana luka

U glavnoj atinskoj luci, Pireju, članovi levičarskog radničkog sindikata su, nezadovoljni merama rigorozne štednje, blokirali ulaz na trajekt.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2010.

16:19

Default images

I dok pregovori o spasavanju Grčke iz dužničke krize i dalje traju, analitičari predviđaju da će sedmica pred nama biti najznačajnija u istoriji evropske monetarne unije. "Fajnenšel tajms" navodi da će se do kraja nedelje znati da li se grčka finansijska kriza može obuzdati, ili će se proširiti na celu Evropu.

Grčki sindikati su proteklih nedelja organizovali niz protesta zbog plana vlade da smanji javnu potrošnju i državne penzije. Oni optužuju vlast da pokušava da svali teret krize na radničku klasu

"Problem nije u tome da li će Grčka pozajmiti novac od MMF-a ili Evropske unije, tu se bira između dva zla, nego što se ugrožavaju prava radnika. Kapitalisti planiraju da mi platimo za njihovu krizu. Plate i penzije radnika nisu izazvale krizu", kaže Tanasis Evagelakis iz Sindikata mornaričkih inženjera.

"Nemci nam daju pare, a one idu bogatašima, oni uvek uzimaju od radnika i daju kapitalistima. Nove mere štednje najviše će pogoditi radnike", kaže nezaposleni Antonis Keramidis.

S obzirom na to da je Grčka tražila aktiviranje paketa pomoći od 45 milijardi evra od evrozone i MMF-a, od zvanične Atine traži se da još više stegne kaiš.

U međuvremenu, finansijska tržišta pojačala su danas pritisak na prezaduženu Grčku jer su ulagači ostali sumnjičavi, uprkos uveravanjima da će zajam pomoći Atini u isplati obaveza koje dospevaju narednih sedmica.

Prema navodima lista britanske poslovne elite, sada treba motriti na tri stvari. Prvo, da li će Grčka biti u stanju da predoči trogodišnji program smanjenja javnih troškova i strukturalnih reformi.

Drugo, da li će se evrozona i Međunarodni monetarni fond (MMF) obavezati da će Atini pomagati ne samo ove, nego i iduće godine, i to sa znatno većim sredstvima od obećanih 45 milijardi evra.

I treće, da li će Grčka postati tema lokalnih izbora u Nemačkoj, zakazanih za 9. maj.

Nemci su, naime, pokazalli malo volje da novcem koji uplaćuju u državnu blagajnu pomažu zemlji za koju misle da nije dobro gazdovala sopstvenim novcem. opozicija optužuje kancelarku Angelu Merkel da manipuliše grčkom krizom uoči izbora.

"Merkelova je učinila sve da odluku o pomoći Grčkoj pomeri posle 5. maja i lokalnih izbora, ali time je problem postao još veći. Odlaganjem te pomoći rešenje postaje skuplje", kaže Joakim Pos iz Socijaldemokratske partije.

Ako iz Atine do petka ne stignu bar donekle ohrabrujuće vesti, u Evropi će se uskoro rasplamsati kriza koja se može uporediti sa hipotekarnom krizom u Americi, prognozira "Fajnenšel tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: