Irak: Diskvalifikovano 52 kandidata

Sudsko veće u Iraku poništilo je učešće 52 kandidata na parlamentarnim izborima, održanim u martu u toj zemlji, zbog njihove povezanosti s partijom BAAS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2010.

15:19

Default images

"Sudski panel izborne komisije poništio je učešće na izborima 52 kandidata zbog njihovih veza sa patijom BAAS (bivšeg diktatora Sadama Huseina)", rekao je Ali Mahmud, portparol Komiteta za odgovornost i pravdu. Eliminisani kandidati mogu u narednih mesec dana da podnesu žalbu sedmočlanom sudskom veću, koje je izabrao irački parlament.

Zvaničnici nisu precizirali da li su kandidati na izborima osvojili masta u parlamentu ili ne.

Komitet za odgovornost i pravdu sprečio je prethodno da na izborima učestvuje oko 500 kandidata. Žalbu na tu odluku podnelo je njih 177, a sud je promenio svoju odluku u 28 slučajeva.

Na parlamentarnim izborima održanim 7. marta lista Ijada Alavija osvojila je 91 poslaničko mesto, blok odlazećeg premijera Nurija Al Malikija 89, Irački nacionalni savez 70 i 43 mesta Savez Kurda.

Maliki je osporavao rezultate izbora i zahtevao ponovno brojanje u pet provincija, ali konačan rezultat nije preokrenut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: