Otkrivena albanska masovna grobnica

U Alabaniji je otrkrivena masovna grobnica žrtava komunističkog režima Envera Hodže koji se brutalno obračunavao s političkim protivnicima tokom vladavine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.04.2010.

10:56

Default images

Masovna grobnica je otkrivena kod sela Metoš, na severu Albanije, i u njoj su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 80 žrtava totalitarnog režima, čiji identitet tek treba da se utvrdi, piše lokalni list "Panorama". To je, kako se ističe, samo jedno od stratišta na kojima su završili politički protivnici Hodžinog režima.

Albanci su već osudili zločine koji su izvršeni tokom komunističke vladavine.

Neprikosnoveni lider Hodža je gvozdenom rukom vladao tom zemljom 40 godina, sve do smrti u aprilu 1985.

Tokom njegove strahovlade, likvidirano je, kako se procenjuje, najmanje 5.500 politickih protivnika, dok je 34 hiljade, najčešće bez suđenja, ispaštalo u zatvorima.

Mnoge porodice još traže posmrtne ostatke svojih predaka koji su, kako se veruje, završili u masovnim grobnicama koje još nisu otkrivene.

Dvadeset pet godina posle smrti Hodže, u Albaniji je nedavno pokrenuta inicijativa da se komunističkom diktatoru posthumno oduzmu mnogobrojna domaća i strana odlikovanja, koja je dobijao dok je čvrstom rukom vladao tom balkanskom zemljom.

Predstavnici Centra za rehabilitaciju od trauma i torture uputili su apel predsedniku Albanije Bamiru Topiju da im pomogne da se ispravi ta istorijska nepravda.

U Centru za rehabilitaciju žrtava progona bivšeg režima kažu da je to "moralno i pravično pitanje".

Oni predlažu da se bivšem diktatoru posthumno oduzmu odlikovanja na dvadesetu godišnjicu rušenja Hodžine statue u Tirani, koja će biti u februaru iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: