Protest Srba zbog isključenja

Srbi na Kosovu protestovali zbog isključenja signala mobilnih operatera. Premijer Cvetković obećao svu pomoć, osim sile.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 26.04.2010.

08:32

Default images

Nekoliko hiljada Srba u Gračanici i u Štrpcu mirno je protestovalo zbog odluke kosovskih vlasti da skine predajnike srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu. Od međunarodne zajednice je zatražena reakcija i vraćanje mreže srpskih operatera. Za naredne dane su najavljeni i novi protesti.

Na čelu protestne kolone Srba iz centralnog Kosova bila su vozila hitne pomoći koja su simbolizovala da je isključenjem telefona, Srbima onemogućena komunikacija i u najhitnijim slučajevima.

Nakon šetnje, usledilo je obraćanje srpskih političkih predstavnika okupljenima i poziv međunarodnoj zajednici da reaguje i što pre spreči kosovske vlasti da Srbima zabrane korišćenje mobilne telefone srpskih operatera.

Na skupu su govorili direktorka Doma zdravlja Rada Trajković, načelnik kosovskog okruga Goran Arsić i predsednik skupštine grada Priština Nebojša Nikolić.

"Priština je izgleda uspela da sav trud dobrih ljudi i hrabrih pojedinaca na izgradnji multietničnosti, poprilično unazadi i to svojim sopstvenim primerom", rekla je Trajkovićeva na protestu.

Goran Arsić je pozvao Unmik i Euleks da preduzmu mere za sprečavanje destabilizacije u sredinama gde žive Srbi i učine sve kako bi im bilo vraćeno pravo na slobodan život i komunikaciju.

"Mi smatramo da rešenje nije u rušenju instalacija bez obizra ko je vlasnik. I zato pozivamo Kfor da u skladu sa svojim mandatom obezbedi sigurno okruženje", rekao je Nebojša Nikolić.

Okupljeni su tokom protesta nosili transparente "Slepi, nemi, gluvi", "Vratite nam veze", "Nema mreže, zašto"?

Srbi južno od reke Ibar nemaju mobilnu mrežu srpskih operatera četvrti dan.

Okupljanje, u pet minuta do podneva imalo je i performans. Učenici srednje škole u Gračanici demonstrirali su na svoj način skidanje predajnika I ukidanje mobilne mreže “Telekoma Srbije” i “Telenora”.

Protest u Gračanici je završen mirno. Bez incidenata. Novi su najavljeni narednih dana.

Cvetković: Primenićemo sve, osim sile

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je isključenje mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu vrlo ozbiljan problem i da će Vlada učiniti "bukvalno sve", osim posezanja za silom, da pomogne tim Srbima u enklavama.

Jedino što nećemo koristiti su nasilna sredstva, ali sva druga sredstva koja stoje na raspolaganju biće upotrebljena, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

On je objasnio da se radi o širokoj diplomatskoj akciji, na osnovu koje Srbija očekuje da se nađe prihvatljivo rešenje za Srbe u kosovskim enklavama.

Isključenje mobilne telefonije, istakao je Cvetković, vrlo je ozbiljan problem i Vlada će učiniti sve da pomogne tim ljudima.

"Šteta se meri milionima evra"

Generalni direktor “Telekoma Srbija” Branko Radujko izjavio je da se, prema prvim procenama, šteta kompanije zbog prekida telefonskog saobraćaja na Kosovu , "zasigurno meri u milionima evra" i dodao da je "Telekom" spreman da, ukoliko se stvore uslovi, u roku od nekoliko dana uspostavi saobraćaj.

Generalni direktor je nagasio da je za "Telekom Srbija" u ovom trenutku prioritetno da obezbedi uslugu korisnicima, dok će finansijske posledice onoga što se desilo biti analizirane i utvrđene u narednim danima, prenela je pres služba te kompanije.

UNS zatražila pomoć međunarodnih organizacija

Udruženje novinara Srbije je saopštilo da je zatražilo pomoć od srpskih vlasti i međunarodnih organizacija zbog uništavanja opreme medija na Kosovu i Metohiji koje emituju program na srpskom jeziku.

U saopštenju se navodi da se UNS povodom uništavanja opreme televizijskih i radio stanica na KiM juče obratio predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, nadležnim ministarstvima, kao i Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ), organizaciji SEEMO i šefu EULEKS-a Ivu de Kermabonu.

UNS je srpskim vlastima uputio dva reagovanja "Hitno prekinuti nasilje nad srpskim medijima na KiM" i "EULEKS i kosovske institucije da omoguće informisanje na srpskom jeziku".

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović je uputila pismo IFJ-u, organizaciji SEEMO i šefu EULEKSA i zatražila da osude uništavanje imovine legalnih emitera, kao i da pomognu obnavljanje uništene opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: