Paranormalna Srbija

Mnogi građani Srbije veruju u vračare i natprirodne moći, o čemu govori drugi deo serijala "Paranormalna Srbija" koji je večeras od 21 na programu TV B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2010.

09:25

Default images

Čak i u 21. veku mnogi građani koji veruju u čudotvorne moći i natprirodne sile obraćaju se vračarama za pomoć. Po vračarama je najpoznatija Timočka krajina. Dok vračare tvrde da bajalicama mogu da reše probleme svojih klijenata, ali i da skinu crnu magiju za koju smatraju da postoji, pojedini mediji doprinose ovakvom sujeverju, koje često može biti i kobno.

Seanse gledanja u zrno ili u karte započinju nizom pitanja, a završavaju se najčešće zaplašivanjem zbog kojeg je onaj koji je kod vračare došao spreman da se ponovo vrati.

Na ovaj način, vračare razvijaju svoje poslovanje, ali i strah od crne magije.

“Nestalo ti neko odelo. Da li tvoje odelo? To je odavno uzeto. Kao da nema neko odelo. Tvoje odelo vezano ti je na dva mesta. Kopana ti je na zemlju, tvoja zemlja. Da paziš sada dobro što ti kažem! Imate blizu vas, od familije imate ko vas mrzi u ovu kuću, veliki dušmani, od tvoje familije, od ćale ili od majke neka žena, i imate bačeno, prskano, prema vašoj kući”, kaže vračara Desanka Prvulović.

A je l’ možete da je skinete?

“Pa ako dođes ja ću ti radim, kako da ne, zašto da ne?”

“Dobro, dobro, aveti, akrepi, raznorazne ale zle i nečiste sile. Na hiljadu čak postoji nečistih sila, pod okriljem đavola. Sve su to neki izrodi negativnih vrsti koji mogu u ovom ili onom da deluju, znate”, rekao je Zlatimir Pantić iz časopisa “Treće oko”.

“Puno magije ima. Ima to svaki grad, ima svoj odža, ima ciganska, ima šiptarska, ima bugarska, ima svasta. Ali naše magije ovde, okolina, nisam samo ja, ima jos vračarke, to okolina zna, to Negotinska krajina, Krajina ovde, mi smo Vlajine, najjače naše magije od svih magija”, kaže Prvulovićeva.

Emisija "Paranormalna Srbija" je na programu večeras u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: