"Pomoć autoindustriji dobra odluka"

Državi se isplatila pomoć koju je pružila autoindustriji koristeći novac poreskih obveznika, jer je sprečena još veća kriza, rekao predsednik SAD Barak Obama.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.04.2010.

17:52

Default images

Obama je veliki deo govora u redovnom nedeljnom obraćanju građanima Amerike putem radija i Interneta posvetio podsećanju na argumente za pružanje pomoći, ističući da je time sprečena još veća ekonomska katastrofa i da će taj program, koji se sada privodi kraju, koštati poreske obveznike znatno manje nego što se prvobitno mislilo, preneo je Rojters.

"Krajsler" i "Dženeral motors" su ove nedelje saopštili da su zabeležili pozitivne rezultate, ali Obamina administracija i pored toga predviđa gubitak dela novca poreskih obveznika koji je iskorišćen kako bi se tim kompanijama pomoglo da se oporave od ekonomske krize i drastičnog pada prodaje.

Obama je naveo da dobre vesti koje stižu od proizvođača automobila ne otklanjaju potrebu za reformom finanskijskih propisa i promenama na Volstritu.

Republikanci tvrde da će to dati "zeleno svetlo" za novu pomoć države kompanijama koje zapadnu u krizu, ali Obama kaže da će reforme jednom za svagda staviti tačku na to.

"To će komplikovane finansijske aktivnosti učiniti transparentnijim, dok će obični potrošači i akcionari dobiti značajnu ulogu u upravljanju našim finansijskim sistemom", rekao je američki predsednik u redovnom obraćanju građanima Amerike.

Pomoć koju je 2008. godine tadašnji američki predsednik Džordž V. Buš pružio firmama sa Volstrita, što je posle njega nastavio i Obama, naišla je na žestoke kritike konzervativaca, koji smatraju da vlada troši previše i da bi trebalo dozvoliti da velike firme propadnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: