95 godina od genocida nad Jermenima

Više stotina hiljada Jermena položilo je danas cveće na spomenik žrtvama masovnih ubistava koje su počinile snage Otomanskog carstva pre 95 godina.

Izvor: B92

Subota, 24.04.2010.

17:43

Default images

Istoričari procenjuju da su turske snage ubile do milion i po Jermena za vreme Prvog svetskog rata. Naučnici i istoričari uglavnom te zločine kvalifikuju kao genocid. Turska sada negira da se ta masovna ubistva mogu računati kao genocid navodeći da je broj ubijenih preuveličan i da su ubijeni stradali u građanskom ratu i nemirima.

Stanovnici Jerevana i okolnih oblasti, kao i predstavnici jermenske dijaspore na putu do spomenika na brdu iznad jermenske prestonice nosili su natpise "Niko i ništa neće biti zaboravljeno!" i "Genocid nikada ne zastareva!"

Jermenski predsednik Serž Sarkisijan je u obraćanju naciji rekao da su masovna ubistva "nezabeležana po svom obimu, monstruoznosti i ozbiljnosti svojih posledica".

Ubijanja su počela 2. aprila 1915. godine posle privođenja oko 800 jermenskih intelektualaca koji su ubijeni. Otomanske vlasti su proterale Jeremene iz njihovih domova posle čega su usledila masovna ubistva.

"Zahvalni smo svim u mnogim zemljama, uključujući Tursku, koji razumeju značaj sprečavanja zločina protiv čovečnosti", rekao je Sarkisijan.

Masovna ubistva Jermena su za sad kao genocid priznali Urugvaj, Čile, Argentina, Rusija, Kanada, Liban, Belgija, Grčka, Italija, Vatikan, Francuska, Švajcarska, Slovačka, Holandija, Poljska, Litvanija i Kipar.

Prošlog meseca je u švedskom parlamentu uz tanku većinu usvojena rezolucija kojom su ubistva Jermena proglašena genocidom.

Turska je ranije ove godine upozorila američku administraciju na diplomatske posledice ako ne spreči rezoluciju Kongresa koja bi ubistva Jermena označila kao genocid. Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma je prošlog meseca usvojio tu rezoluciju, ali je neizvesno da li će je usvojiti i Predstavnički dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: