Stečaj zaječarskih firmi

Žiro-računi 300 firmi zaječarskog i borskog okruga su blokirani duže od tri godine. Najviše takvih preduzeća je u Zaječaru - čak 82.

Izvor: B92

Subota, 24.04.2010.

12:15

Default images

U Boru postoje 63 takva preduzeća, dok ih je u opštini Kladovo sedam. Privredni sud u Zaječaru izdao je ovim firmama rešenja o pokretanju prethodnog stečajnog postupka. Oni imaju rok od 60 dana da podnesu prijavu za pokretanje stečajnog postupka i uplate određena sredstva za uvođenje ovog postupka.

Ukoliko to ne učine, stečajni postupak će otvoriti stečajni sudija, a imovina dužnika biće preneta državi.

Od nekadašnjeg privrednog giganta Kožarsko-tekstilnog kombinata Zaječar, koji je svojevremeno zapošljavao više hiljada ljudi i bio privredni nosilac razvoja grada, danas je ostalo samo Društveno preduzeće KTK Koža Zaječar, koje zapošljava šezdesetak radnika.

Ovo preduzeće je jedno od 300 preduzeća iz Timočke krajine čiji je račun u blokadi duže od tri godine i kojem preti stečaj.

Međutim, zanimljivo je to što ovo preduzeće, iako tri godine ne posluje, preko žiro-računa radi dobro, izvozi u Rusiju i ima unapred ugovorene poslove, kaže Nenad Kadić, direktor "Kože".

U zaječarskoj "Koži" ne žele da, kako kažu, otkriju poslovnu tajnu kako tri godine posluju uprkos blokadi računa.

Zaposleni u zaječarskoj "Koži" ne kriju strah od mogućeg gubitka posla.

Po stupanju novog zakona o stečaju 1. aprila u Privredni sud u Zaječar, iz Narodne banke Srbije je stigao spisak sa imenima 300 preduzeća kojima preti stečaj.

Na teritoriji opštine Zaječar trenutno ima oko 6.000 aktivnih privrednih subjekata. U regionalnoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća kažu da privredna slika opštine nije baš sjajna, ali da izvesnih pomaka ima.

Prema podacima Privrednog suda u Zaječaru, više od 200 preduzeća kojima preti stečaj, nema nijednog zaposlenog radnika, a u preostalih stotinak bez posla bi moglo da ostane oko 1.700 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: