Kosovo: Nova isključenja predajnika

Na Kosovu su jutros nastavljena isključenja predajnika mobilne telefonije operatera iz Srbije, Vlada Kosova podržava isključenje srpskih provajdera.

Izvor: B92

Subota, 24.04.2010.

09:56

Default images

Kosovske vlasti nastavile su danas da isključuju predajnike "Telekoma Srbije" u Štrpcu, Prizrenu, Gori i Kosovskoj Kamenici. Mobilna telefonija srpskih operatera stabilno radi jedino na severu Kosova, gde Srbi čine većinsko stanovništvo.

Domovi zdravlja i službe hitne pomoći ne mogu da primaju pozive jer je u prekidu i fiksna telefonija. Monteri telekoma Kosova uz podršku specijalnih snaga policije jutros su nastavili da isključuju predajnike telekoma Srbije u Štrpcu, Prizrenu, Dragašu, Kosovskoj Kamenici.

Život Srba u centralnim I drugim delovima Kosova prilično je poremećen. U Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Gračanici mir I tišina. Sva vozila miruju a osoblje nema kome da pomogne. Poziva bolesnika nema.

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković ocenila je da se radi o neshvatljivom potezu kosovskih vlasti.

Prestankom rada mobilne i fiksne mreže Srbima na Kosovu je, kako je rečeno za B92i, ugrožena bezbednost. Kuća porodice Krstić u Kišnici je noćas gađana kamenicama. Krstići nisu imali čime da obaveste policiju o napadu sve dok nije svanulo.

Mobilne mreže 064 i 063 nema ni u jednom delu Kosova, južno od reke Ibar. Monteri telekoma Kosova su jutros u Štrpcu zamenili predajnike telekoma Srbije sa predajnikom regionalne televizije i radija Herc. Posekli su kablove i onesposobili uređaje za emitovanje tv I radio signala. Rada Trajković kaže da je ovo početak represije prema kosovskim Srbima.

Međunarodne misije na Kosovu se još nisu oglasile. Bez signala mobilne telefinije je više od 100.000 ljudi. Kosovska vlada je podržala odluku Regulatorne agencije za telekomunikacije, ističući da je reč o uspostavljanju zakonitosti na tržištu telekomunikacija na Kosovu.

Podsetimo, juče je na Kosovu isključeno 14 stanica mobilne telefonije 064 i 063 mreže, a za danas je najavljeno isključenje 10 preostalih stanica.

U RAT-u su kazali da su odluku o isključivanju doneli zato što srpski operateri rade ilegalno na Kosovu.

Tadić: Opasno ponašanje Prištine

Isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera na Kosovu predstavljaju iskaz opasnih namera prištinskih vlasti, ocenio je u izjavi FoNetu predsednik Srbije Boris Tadić, koji očekuje da će međunarodne institucije sprečiti unilateralno i opasno ponašanje vlasti u Prištini.

"Smatram da je taj akt još jedan u nizu unilateralnih akata koji ne doprinose stabilnosti i predstavljaju sasvim jasno iskaz opasnih namera prištinskih vlasti, koje mogu dugoročno destabilizivati situaciju na Kosovu i Metohiju", upozorio je Tadić.

PTK delio besplatne kartice

Predstavnici ispostave Pošte i telekoma Kosova (PTK) delili su besplatno kartice sa brojevima telefona mobilne mreže 044 I 045 meštanima centralnog Kosova.

Kartice sa dva evra kredita kosovskog operatera „Valja“ (Talas) deljeni su u ekspozituri PTK u blizini manastira Gračanica.

Kartice je mogao da podigne svako ko je kod sebe imao bilo kakav dokument, pa i ako je izdat u centralnoj Srbiji, preneli su Tanjugu očevici.

„Valja“ je jedan od dva kosovska operatera mobilne telefonije formirane nakon rata na Kosovu, 1999. godine.

Operater „Valja“, u vlasništvu kompanije Pošte i Telekoma Kosova i kompanije „Monako Telekoma", formiran je ubrzo nakon okončanja rata, u vreme dok je administrator UN na Kosovu bio Francuz Bernar Kušner.

Vlada Kosova i Eulex podržavaju isključenje srpskih provajdera

Vlada Kosova je saopštila da podržava isključenje predajnika srpskih operatera mobilne telefonije, odnosno, kako je navedeno "uspostavljanje zakonitosti na tržištu telekomunikacija u Republici Kosovo".

U tom kontekstu Vlada vidi i najnovije postupke Regulatornog autoriteta za telekomunikacije (RAT) "za sprečavanje ilegalne delatnosti nelicenciranih i neovlašćenih operatera mobilne telefonije u Republici Kosovo".

U saopštenju se ističe da ti "zakoniti koraci nisu upereni protiv ijedne određene nacionalnosti ili države, već protiv svih onih operatera koji nisu poštovali važeće zakonske norme".

Vlada poziva sve da ne zloupotrebljavaju to institucionalno zalaganje za stvaranje tržišta lojalne konkurencije u telekomunikacijama, za političke ciljeve.

"Vlada Kosova reafirmiše svoju posvećenost funkcionisanju reda i zakona, stvarajući prostor i podstičući sve međunarodne investiture i one regionalne da investiraju u Republici Kosovo", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Direktor kosovske Regulativne uprave za telekomunikacije Enver Hodža izjavio je juče da su službenici te uprave uklonili 14 baznih stanica koje su koristili operateri mobilne telefonije iz Srbije.

Hodža je rekao da akcija uklanjanja opreme traje i dalje.

Rad provajdera za mobilnu telefoniju iz Srbije kosovske vlasti smatraju ilegalnim jer te kompanije, kako je navedeno, nemaju dozvolu za rad i ne plaćaju porez Kosovu.

Premijer Srbije Mirko Cvetkovic u petak je ocenio da ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu jeste pokušaj nove izolacije Srba.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je saopštilo da "prekidom svake komunikacije između srpskih sredina, kosovske privremene institucije stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabruju povratnike i pokreću novi talas iseljavanja".

To ministarstvo je zatražilo od Euleksa da kosovskim Srbima "omogući normalnu komunikaciju i život i da upozori Prištinu da takve aktivnosti ne doprinose miru i stabilnosti".

Srbi u mestima centralnom Kosovu i u Prištini ni jutros nemaju mrežu provajdera mobilne telefonije iz Srbije, a prema najavama kosovskih vlasti danas će biti uklonjene i preostale bazne stanice ovih provajdera na celom Kosovu i Metohiji.

Dva dana posle postupka prištinskih vlasti oglasio se i Eulex. Kako je za B92 rekla portparolka Eulex-a Irina Gudeljević misija EU prihvata odluku kosovskog regulatornog tela za telekomunikacije protiv, kako je rekla, ilegalnih operatera mobilne telefonije.

Kosovske vlasti nastavile su danas isljučenja signala srpskim operaterima mobilne telefonije na Kosovu, uz obrazloženje da je ta akcija legalna.

Bogdanović: Pozadina isključenja političke prirode

Država Srbija je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi se problem prekida telefonskih veza na Kosovu rešio za što kraće vreme, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

"Stupili smo odmah u kontakt sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega Euleksa, i od njih zatražili da što pre reše ovaj problem", rekao je Bogdanović KIM radiju.

"Na žalost, Euleks nije imao moći da učini mnogo toga", napomenuo je Bogdanović i dodao da su srpski predstavnici i danas u stalnom kontaktu sa međunarodnom zajednicom.

"Pokušavamo da im dokažemo da je to što su uradile privremene institucije Kosova jedan vandalski čin, kršenje ljudskih prava i da je nedopustivo da se ljudima u 21. veku, bez ikakvog upozorenja, uskraćuje pravo na korišćenje mobilne i fiksne telefonije", ocenio je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, pozadina ovog isključenja je političke prirode.

"Neko je imao za cilj da sve ovo uradi, kako bi na neki način izvršio pritisak na srpsku zajednicu da se integriše u kosovsko društvo", smatra Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: