Normalizuje se avio-saobraćaj

Evropska agencija za avio-saobraćaj Evrokontrol saopštila je da bi vazdušni saobraćaj iznad Evrope u toku dana trebalo da bude potpuno normalizovan.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 22.04.2010.

12:35

Default images

Evrokontrol je u saopštenju naveo da očekuje 28.000 do 29.000 letova i vrlo mali broj otkazivanja polazaka, pre svega zbog logističkih problema avio-prevoznika i ograničenja nad pojedinim područjima. U ovom trenutku, skoro ceo evropski vazdušni prostor je otvoren, uz nekoliko izuzetaka u delovima Finske, južne Norveške, severne Škotske i zapadne Švedske.

Vazdušni saobraćaj u Evropi je bio u višednevnom prekidu od 14. aprila, kada je posle 200 godina proradio vulkan Ejafjalajokul, na Islandu, iz čijeg je grotla izbačena velika količina pepela, dima i pare u visinu do 11 kilometara.

Oblaci opasni za letove zadržali su se na visinama gde su vazdušni koridori.

Erupcija vulkana na Islandu još traje, ali stručnjaci kažu da vulkan izbacuje manje pepela u atmosferu i da se oblak prašine spustio na visinu ispod 20.000 stopa.

Aerodromi u Švedskoj i Norveškoj zatvoreni

Više aerodroma u Švedskoj i Norveškoj i dalje je zatvoreno zbog oblaka pepela iz vulkana Ejafjalajokal na Islandu, saopštile su danas nadležne vlasti.

Aerodromi na jugu i severu Švedske, uključući Geteborg i Malme, noćas su zatvoreni za saobraćaj, a norveške vlasti su zatvorile vazduhoplovne luke u Bergenu i Stavangeru.

Danska je najavila da se vazdušni saobraćaj u zemlji danas vraća u normalu, ukidanjem svih zabrana letova.

Avionski saobraćaj u Evropi danas je skoro potpuno normalizovan, posle nekoliko dana haosa zbog širenja vulkanske prašine. Tako je saobraćaj na pariskom aerodromu Šarl de Gol od jutros normalizovan, osim na letovima za London.

I situacija u avio-transportu u Nemačkoj, koja je juče otvorila svoj vazdušni prostor, danas se normalizuje.

Erupcija islandskog vulkana i dalje traje, ali je vulkanska aktivnost stabilna, saopštile su islandske vlasti.

"Erupcija traje, ali je aktivnost stabilna i nema znakova nove erupcije", rekao je portparol kriznog štaba civilne zaštite u Rejkjaviku.

Seizmolozi su juče saopštili da je intenzitet erupcije opao za 80 odsto od subote i da je količina pepela koji vulkan izbacuje "beznačajna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: