Senat usvojio rezoluciju o Srbiji

Američki Senat je usvojio rezoluciju u kojoj čestita Srbiji na podnošenju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.04.2010.

09:04

Default images

Senat takođe poziva Evropski savet da pravovremeno zauzme jasnu poziciju prema kvalifikacijama Srbije kao zemlje kandidata. "Senat čestita narodu Srbije na opredeljenju za demokratiju, slobodno tržište, toleranciju, nediskriminaciju i vladavinu prava", ištiče se u rezoluciji, čiji je tekst predložili senatori Džordž Vojnovič, Džon Keri, Ričard Lugar, Džin Šahin i Bendžamin Kardin.

Senat podseća da SAD na EU gledaju kao na izvor stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta za celu Evropu i svet i, stoga, ohrabruje Brisel da ostane aktivno angažovan sa svim zemljama zapadnog Balkana u pogledu njihovih aspiracija prema evropskim integracijama.

U tom smislu, tekst rezolucije ukazuje na Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, u kome je EU iskazala spremnost da u potpunosti integriše Srbiju u glavne evropske političke i ekonomske tokove.

Senat, takođe, poziva vladu Srbije da pojača napore na hvatanju preostalih haških optuženika, Gorana Hadžića i Ratka Mladića, i njihovom prebacivanju u Hag, kao i da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Uz isticanje da je demokratski izabrana vlada Srbije opredeljena da regionalne sporove rešava diplomatijom i pod okriljem međunarodnog prava, Senat u rezoluciji pozdravlja odluku demokratski izabrane Vlade Srbije da se 2006. godine pridruži programu NATO Partnerstvo za mir.

Senat je odao priznanje saradnji Vlade Srbije i Vlade SAD po pitanjima kao što su demokratizacija, borba protiv krijumčarenja droga i terorizma, zatim, borba za ljudska prava, kao i regionalna saradnja i trgovina.

U tekstu rezolucije se podseća da se ove godine navršava puna decenija napora Srbije da se reintegriše u Evropu i globalnu zajednicu što, kako se ističe, uživa američku podršku, čiji deo je bila i poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu.

"Značajan dokument za Srbiju"

Najnovija rezolucija američkog Senata o Srbiji je značajan dokument, usmeren pre svega na ubrzanje integracija Srbije i regiona u EU, ocenjuju eksperti za spoljnu politku.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda je ocenio da je rezolucija važna jer podvlači značaj evropskih integracija Srbije i ukazuje da Beograd u tome ima podršku uticajnih američkih senatora.

"Senat je ovom rezolucijom zapravo hteo da podvuče značaj napretka Srbije u evrointegracijskim procesima" rekao je Vejvoda.

Prema njegovim rečima, američki Kongres i Senat, kao gornji dom Kongresa, imaju veliki uticaj na politiku koju vode SAD i njihova administracija i zbog toga važnost jedne ovakve rezolucije nije za potcenjivanje.

Vejvoda takođe veruje da, bez obzira na to što SAD nisu članica EU, glas američkih senatora ima određenu težinu i u Briselu. SAD i EU zajednički rade na dovršavanju "nedovršenog posla" u integracijama zapadnog Balkana, podsetio je on.

"Amerika je, posebno posle posete potpredsednika (Džozefa) Bajdena, jasno istakla da će zajedno sa Evropom raditi na procesu evropskih i evroatlanskih integracija zapadnog Balkana," rekao je on.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je ocenila kao veoma pozitivno što je Senat doneo ovakvu rezoluciju o Srbiji i regionu.

Prema njenim rečima, američki senatori su ovim izrazili podršku ubrzanju i jednom kvalitativno drugačijem pristupu evropskoj integraciji Srbje i regiona.

"Ubeđena sam da je ovo između ostalog rezultat nekih drugačijih tonova koji dolaze iz regiona, " dodala je ona, podsećajući da je jedan od predlagača rezolucije, senator Džordž Vojnovič, nedavno učestvovao na Briselskom forumu i tom prilikom bio vidno zadovoljan pozitivnim porukama srpskog predsednika Tadića i hrvatskog predsednika Josipovića.

Lithova, koja je i predsednica Saveta za spoljnu politiku Ministarstva spoljnih poslova, kaže da veruje da je na donošenje ovakve rezolucije uticala i deklaracija o Srebrenici jer je i ona pokazala da Srbija hoće da krene putem suočavanja s prošlošću na jedan mnogo ozbiljni način nego do sada.

"Želim da dodam i da je važno da angažman SAD i EU na svim nivoima bude što usklađeniji jer su onda i uspesi jedne mirotvorne demokratske politike na celom regionu mnogo čvršće zagarantovani",zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: