Sarkozi: Zabraniti burke

Francuski predsednik Nikola Sarkozi zatražio je od vlade da parlamentu predloži zakon kojim bi bilo zabranjeno nošenje burki, nikaba i čadora na javnim mestima.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

17:23

Default images

Sarkozi je ocenio da muslimanske odore koje u potpunosti prekrivaju glavu i telo ugrožavaju dostojanstvo žena. Portparol francuske vlade Lik Šatel rekao je da će predlog zakona u maju biti predstavljen Savetu ministara, koji će ga posle toga proslediti parlamentu.

Sarkozi je na sastanku Saveta ministara izjavio da muslimanske odore koje potpuno prekrivaju glavu i telo "ugrožavaju dostojanstvo žena", rekao je Šatel na konferenciji za npvinare.

Predsednik Francuske je napomenuo da predlog zakona treba da bude takav "da se niko ne oseti žigosano" i dodao da da velovi "nisu problem u verskom smislu, već zbog toga što ugrožavaju dostojanstvo žena", dodao je Šatel.

Mada je Sarkozi dosad više puta javno izražavao protivljenje nošenju vela u sekularnoj Francuskoj, ovo je prvi konkretan korak koji je preduzeo u pravcu zabrane nošenja tog odevnog predmeta, navele su agencije.

U Francuskoj, u kojoj većinu od 65 miliona stanovnika čine katolici, živi više od pet miliona muslimana.

Mada, prema podacima vlade, u Francuskoj svega 2.000 žena nosi burku, čador ili nikab, ovo pitanje je dospelo u žižu debate o nacionalnom identitetu, pravima verskih grupa u sekularnoj državi i integraciji imigranata.

U francuskim školama je od 2004. godine zabranjeno nošenje marama, velova i drugih verskih simbola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: