Jocić: Ubistvo "izvezeno" u Srbiju

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, izjavio je da hrvatske vlasti ne žele da se rasvetli ubistvo Ive Pukanića, već da se "izveze" u Srbiju.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.04.2010.

17:11

Default images

Posle pauze na suđenju za ubistvo vlasnika "Hrvatskog nacionala" Ive Pukanića, optuženi Sreten Jocić, kazao je da zbog medija mora da objasni da u iskazu, koji je dao pre pauze, nije mislio da je ministar policije Hrvatske Tomislav Karamarko organizovao ubistvo Pukanića.

"Ja sam mislio da Karamarko sprečava hapšenje drugih osoba i smišljeno usmerava istragu u mom pravcu", kazao je Jocić, koji je rekao da se oko preciziranja tog dela iskaza konsultovao sa svojim advokatom.

Prema njegovim rečima, za Hrvatsku je bitno da je Srbin ubio Pukanića.

"Motiv hrvatske vlasti i Karamarkova je da se ubistvo Pukanića nikad ne rasvetli i da se izveze u Srbiju", kazao je Jocić odgovarajući na pitanja sudskog veća.

Jocić je rekao da za Pukanića nije čuo, dok nije uhapšen njegov prijatelj Slobodan Đurović, u oktobru 2008. godine. Đuroviću, koji je Jocićev kum, u Zagrebu se sudi za ta ubistva.

"Nikada mi nisu bili dostupni niti sam pratio pisanje hrvatskih medija. Nisam imao razloga da čitam taj medij (Nacional)", kazao je Jocić i dodao da ne zna šta je pisao Pukanić i da s Đurovićem nije razgovarao o njemu.

Jocić je kazao i da nije imao saznanja da se priprema ubistvo Pukanića, kao i da bi, da je imao takva saznanja, to prijavio policiji.

On je ponovio da nema ništa sa ubistvom Pukanića i da je iz medija tokom prošlog leta saznao da je uhapšen na osnovu crnogorsko-hrvatske informacije, koju je juče pomenuo, da može ugroziti sigurnost predsednika Srbije za interes crnogorsko-hrvatsko-albanske mafije.

Prema njegovim rečima, mediji su preneli da je Tadića o tome obavestio bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić na samitu u Bugarskoj, posle čega je došlo do susreta ministara unutarnjih poslova dve zemlje, Karamarkova i Ivice Dačića.

"Nakon toga sastali su se i tužioci Srbije i Hrvatske, a onda sam ja uhapšen 27. aprila 2009. godine", rekao je Jocić.

Dovodeći u pitanje Mesićevu dobronamernost prema srpskom predsedniku, on je podsetio da je Mesić na kraju svog mandata posetio Kosovo gde se, kako je naveo, sastao sa Tačijem i Sejdiuom i odlikovao ih najvišim priznanjima.

Prema njegovim tvrdnjama, Mesićeve izborne kampanje finansirali su "Albanac Muharemi" i "transnacionalna kriminalna familija braće Osmani".

Na više uzastopnih upozorenja predsednika sudskog veća sudije Vladimira Vučinića da iznosi teške optužbe na račun visokih stranih državnika i da je dužan da poštuje njihovo dostojanstvo, Jocić je rekao kako je toga svestan, ali da to ne bi činio da za to nema dokaze.

Odgovarajući na dalja pitanja sudije, Jocić je ispričao da su mnogim opasnim kriminalcima iz Srbije i Hrvatske "nudili (hrvatske vlasti) sve samo da ga optuže za ubistvo Pukanića", ali da je to prihvatio samo svedok Tomislav Marjanović, u zamenu za oslobođenje od 62 krivična dela.

Da je bilo takviih ponuda čuo je od advokata "kriminalaca", koji su ih savetovali da to ne čine i da ga ne optuže.

Govoreći o svom boravku u holandskom pritvoru, pre nego što je izručen u zatvor u Bugarskoj, Jocić je naveo da su ga posećivali predstavnici NATO i mnogih drugih evropskih institucija, tražeći da im otkrije gde se kriju Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

On je naveo da su mu nudili slobodu u zamenu za te podatke, preteći da će u suprotnom, do kraja života ostati u zatvoru.

U nastavku suđenja pitanja Jociću postavlja zamenik tužioca za organizovani kriminal Jovica Jovanović.

Jocić je napomenuo da postupajućeg tužioca Jovanovića poznaje više od 16 godina i da su se upoznali 1993. godine kod šefa DB-a Kosova, što je tužilac demantovao.

Karamarko i Mesić demantovali

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko i bivši predsednik Stjepan Mesić, demantovali su Jocićeve tvrdnje.

Na tvrdnje da iza Mesićevih izbornih kampanji "stoje Albanac Muharemi i transnacionalna kriminalna porodica braće Osmani", Mesić je rekao da nikada za tu porodicu nije čuo, osim da su, kako kaže, to pokušali da podmetnu neki ustašoidi u Hrvatskoj. To je njih nekoliko koji pokušavaju zagaditi politički prostor, ne samo u Hrvatskoj, nego i daleko izvan Hrvatske", izjavio je Mesić za Hrvatsku televiziju.

Karamarko je HTV-u izjavio da Jocić nije uhapšen na osnovu policijsko-političkog dogovora Hrvatske i Srbije. Na Jocićeve optužbe ranije je reagovao portparol MUP-a Krunoslav Borovec koji je te optužbe nazvao je suludim, rekavši da u MUP-u nisu ni očekivali da će Jocić na početku sudjenja u Beogradu priznati ubistvo.

"Uobičajeno je da pripadnici kriminalnog miljea, pogotovo organizovanog pribegavaju taktici diskreditovanja organa gonjenja - policije i sudstva koji protiv njih vode postupak ili su započela njihovo gonjenje i da žele kao nezakonite ili neutemeljene prikazati dokaze koje ih terete", rekao je Borovec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: