Čačak: Odloženo suđenje uredniku

Suđenje glavnom i odgovornom uredniku nedeljnika Čačanske novine Stojanu Markoviću po tužbi za klevetu lidera Nove Srbije Velimira Ilića odloženo je za 21. jun.

Izvor: Beta

Sreda, 21.04.2010.

16:56

Default images

Suđenje je trebalo da počne pred Osnovnim sudom u Čačku. Ilić je protiv Markovića, koji je i vlasnik Čačanskih novina, podneo dve tužbe - krivičnu za klevetu i tužbu za uvredu časti, za tekstove objavljene 17. i 24 febraura 2009. godine pod naslovima "Zanemoćali mandarin" i "Dolazi vreme za polaganje računa".

Marković je i autor tekstova.

Viši sud u Čačku je pre mesec dana doneo presudu po drugoj tužbi za uvredu cašti i osudio Markovića da za nadoknadu nematerijalne štete Iliću plati 180.000 dinara, kao i 58.300 dinara za sudske troškove.

Ilić, koji je protiv Markovića podneo tužbe 23. jula 2009. godine, pet meseci posle objavljivanja tekstova, u tužbi je tražio dva miliona dinara.

U tekstovima se nigde ne navodi ime lidera Nove Srbije, ali se Ilić, kako se navodi u obrazloženju presude, sam prepoznao.

Novinarska udruženja oštro su protestovala zbog takve presude, ocenjujući je kao pritisak na medije.

Marković je ranije izjavio da je Apelacionom sudu u Kragujevcu uložio žalbu na takvu presudu čačanskog suda i da će se, ukoliko Apelacioni sud potvrdi presudu, žaliti sudu u Strazburu.

Ilić je do sada osam puta tužio Čačanske novine za tekstove u kojima se on pominje, a sudovi u Ccačku su do poslednjeg suđenja, donosili oslobađajuće presude.

Čačanske novine, sedmičnik koji na naslovnoj strani kao logotip ima moto "Otvoreno o svemu", osnovane su 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: