Komemoracija Biljani Kovačević-Vučo

U Skupštini Beograda je održana komemoracija povodom smrti predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava Biljane Kovačević-Vučo.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

16:16

Default images

Osim porodice i najbližih prijatelja, među onima koji su došli da se oproste od Biljane Kovačević-Vučo, bilu su i predstavnici gotovo svih nevladinih organizacija, ličnosti iz kulturnog i javnog života, strane diplomate. Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Liberalno demokratske partije čiji je član političkog saveta bila, ali i drugih političkih stranaka.

Obraćajući se prisutnima, profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić je kazao da je Biljana bila ikona ljudskih prava u Srbiji.
(www.pescanik.net)
"Ona je bila hrabra i lepa. To su linije koje se vuku iz porodice, ali Biljana je bila i izuzetna ličnost. Ona je bila izuzetno pametna, izuzetan pravni i socijalni um, ali i izuzetan um pravde. Ono što je ona uradila zajedno sa svojim saradnicima u svojoj organizaciji jeste postavljanje temelja novog vrednosnog sistema u Srbiji. Sve što je dotakla pretvorilo se u institucije savremenog društva", rekao je Lilić.

Autorka "Peščanika" Svetlana Lukić kaže da je Biljana Kovačević-Vučo bila izuzetna ličnost.

"Biljana je živela u zemlji u kojoj poslednjih četvrt veka skoro svakoga dana barem jednom dođeš u priliku da moraš da daš sve najbolje od sebe da bi ostao pristojno ljudsko biće. To mogu izdržati samo oni umešeni od dobre ilovače. Biljana Kovačević-Vučo je bila prvoklasni ljudski materijal. To je pokazala i za vreme Miloševićevog režima, ali i u tzv. demokratskoj Srbiji", podseća Lukićeva.

Biljana Kovačević-Vučo, koja je juče preminula u Beogradu, bila je, između ostalog, osnivač, generalni sekretar i šef kancelarije za pravnu pomoć Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji od 1994 do 1997, predsednica Izvršnog odbora Centra za tranziciju ka demokratiji i osnivač i predsednica YUCOM-a od 1997.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: