Kosorova o odnosima sa Beogradom

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor kaže da su dobri odnosi sa Srbijom važni ali da je paradigma da stabilnost regiona zavisi od osovine Beograd-Zagreb zastarela

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.04.2010.

15:22

Default images

"Takva realna politika mora se temeljiti na istini i činjenicama. Mi smo za razgovor i saradnju", rekla je Kosorova za zagrebački nedeljnik "Globus". Ona je ocenila neprihvatljivom tezu predsednika Srbije Borisa Tadića u "Vol strit džornalu" da su se u regionu vodili građanski ratovi.

"U Hrvatskoj nije bilo građanskog rata već smo bili izloženi Miloševićevoj agresiji", kazala je Kosorova, dodavši da o tome mogu svedočiti građani Dubrovnika i Vukovara.

Kososrova je kazala da čeka prvu priliku kada će predstavniku Srbije predati primerak prevoda pravne tekovine EU.

"Želimo pomoći susedima, ali to ne znači da ćemo se uzdržavati od iznošenja činjenica i istine", rekla je ona

Ističući da i ona i predsednik Ivo Josipović imaju ustavnu obavezu da kreiraju spoljnu politiku, Kososrova je naglasila da Josipović ima pravo da bira s kim će se sastajati, ali da će insistirati da i predsednik i vlada moraju zajednički da oblikuju spoljnu politiku.

"Ritam i smer hrvatske spoljne politike mogu se diktirati isključivo u Zagrebu", naglasila je Kosorova.

Ona je kazala da zvižduci koji su joj upućeni na komemoraciji u Jasenovcu nisu doprli do nje jer su bili dirigovani, ali je na pitanje ko je to radio odgovorila da je ne zanima i da bi govor održala čak i da je ceo bio ometan zvižducima.

Rekavši da incident treba ostati na savesti onima koji su ga organizovali, Kosorova je istakla da, ako se negde ne bi trebalo politizovati, onda je to mesto Jasenovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: