EU:Korupcija najveći problem Kosova

EU je ocenila da je korupcija na Kosovu i Metohiji na visokom nivou i da je zbog toga ugled Prištine trenutno na niskom nivou u odnosima sa Briselom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.04.2010.

00:05

Default images

Iako je kosovski premijer, Hašim Tači zamenio šest ministara, Evropska unija nije zadovoljna reformama niti trenutnom situacijom na Kosovu, naročito kada je reč o veoma visokom stepenu korupcije, piše na Internet stranici "Nova Evropa" iz Brisela.

Kao jedan od glavnih problema na Kosovu i najveća pretnja za pridruživanje EU navodi se problem korupcije, kao i zahtev da prištinske vlasti ojačaju vladavinu zakona i izbore se sa organizovanim kriminalom i pranjem novca.

Takođe, Kosovo treba da nastavi da radi na izgradnji odnosa sa svojim različitim zajednicama i osigura konkretne koristi od decentralizacije za sve građane, piše ovaj izvor, navodeći reči portparola evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Ovaj problem, kako se navodi, istakao je prošle nedelje u Dablinu i specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt, rekavši da vlasti u Prištini još treba da se izbore sa "znatnim nivoima korupcije".

Fejt je prošlog meseca podneo Tačiju dokaze da je jedan neimenovani ministar proneverio državna sredstva. Tog ministra, kog u Briselu znaju kao Tačijevog bliskog političkog saveznika, reorganizacija nije dotakla, uprkos evropskom i američkom nezadovoljstvu situacijom, podseća "Nova Evropa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: