Umrla Doroti Hajt, borac za prava

Doroti Hajt, američki borac za ljudska prava i dugogodišnji predsednik Nacionalog saveta crnkinja, preminula je u Vašingtonu u 98. godini.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

17:40

Default images

Karijeru borca za ljudska prava i ravnopravnost polova počela je još 30-ih godina. Borila se protiv linča, za ukidanje rasne segregacije u vojsci i školama, reformu krivičnog zakonodavstva i za jednake mogućnosti pri zapošljavanju i pristupu javnim službama.

Doroti Hajt je bila najuticajnija žena u vrhu pokreta za ljudska prava, ali nikada nije privlačila veliku pažnju medija.

Često su je opisivali kao "lepak" koji je na okupu držao crnačke lidere.

Najveći deo svog posla obavljala van javnosti, na mirnim sastancima i razgovorima, i bila je povezana sa najvišim nivoima vlasti i uticaja u vladi i biznisu.

Bila je jedan od crnačkih lidera koji su 50-i 60-ih godina borbu za građanska prava stavili u centar američke političke scene.

Doroti Hajt je 1994. odlikovana Medaljom slobode, najvišim civilnim odlikovanjem, a 2004. je dobila kongresnu zlatnu medalju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: