Sutra suđenje za ubistvo Tatona

Sutra početak suđenja ubicama francuskog navijača Brisa Tatona. Preostala dvojica begunaca se kriju u regionu, kaže za B92 direktor policije.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

16:32

Default images

Suđenje grupi od 14 optuženih za teško ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona počinje sutra u Višem sudu u Beogradu. Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Teral za B92 kaže da su državni organi Srbije do sada dobro obavili posao i očekuje da presuda donese zadovoljenje pravde.

Dvanaestorica optuženih za ubistvo Brisa Tatona koji je brutalno prebijen bejzbol palicama, šipkama i bakljama 17. septembra prošle godine u samom centru Beograda, sutra će izaći na optuženičku klupu. Taton je od zadobijenih povreda preminuo nakon 12 dana u Urgentnom centru.

Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća za koje se sumnja da su organizatori napada na francuskog državljanina su u bekstvu i njima će se najverovatnije suditi u odsustvu.

Direktor policije Milorad Veljović kaže da policijska saznanja ukazuju na to da se Prelić krije u jednoj od država u regionu, dok se Puzigaća najverovatnije nalazi na Kosovu.

Amabsador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral kaže da je sada na potezu pravosuđe od čije efikasnosti zavisi borba protiv nasilja uopšte.

“Očekujemo presudu, ali to je pitanje za srpsko pravosuđe. Pravda mora da bude zadovoljena zbog Brisa, ali i van tog slučaja, problem nasilja na stadionima, koga ima previše, mora biti rešen. To nije fenomen koji postoji samo u Srbiji, ali svi koji u tome učestvuju moraju biti strogo kažnjeni. Takođe, postoji velika odgovornsot na rukovodstvu klubova i oni moraju reagovati odlučnije”, smatra ambasador Teral.

Na Obilićevom vencu, gde se napad dogodio, nema nikakvog obeležja koje bi podsećalo na tragičan događaj.

Jedna ulica u Vrnjačkoj Banji ponela je ime Brisa Tatona, a iako je ista inicijativa pokrenuta i u Breogradu, ona još nije realizovana.

Jedna od ideja koju razmatra Komisija za imenovanje ulica je da stepenice na Obilićevom vencu, kraj kojih je na smrt prebijen Bris Taton, ponesu njegovo ime. Koalicija mladih protiv nasilja tražila je da se na tom mestu postavi spomen-ploča.

Petar Đorđević iz Komisije za imenovanje ulica kaže da će mesto na kome se napad dogodio uskoro dobiti svoje obeležje.

“Sada je u postupku usaglašavanje teksta koji treba da se napiše, verovatno na francuskom i srpskom, pa će Komisija imati sastanak da odobri taj tekst i posle toga će grad Beograd uraditi ploču, verovatno od bronze”

Roditelji Brisa Tatona su odustali od dolaska u Beograd zbog problema u avio-saobraćaju. Početak suđenja pratiće i nekoliko medijskih ekipa iz Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: