SZO: Oblak pepela nije opasan

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da oblak vulkanskog pepela nad Evropom ne predstavlja pretnju po zdravlje ljudi, izuzev u oblastima blizu vulkana.

Izvor: Beta

Utorak, 20.04.2010.

13:06

Default images

Predstavnik SZO Karlos Dora rekao je da praćenje kvaliteta vazduha pokazuje da oblak pepela u većem delu Evrope ne dopire do najnižih delova atmosfere i dodao da bi taj oblak mogao da se razredi visoko u vazduhu i više ne bude problem.

SZO je stanovnicima Evrope prošle sedmice savetovala da ne bi trebalo izlaze napolje ukoliko počne da se širi oblak vulkanskog pepela sa Islanda.

Portparol SZO Danijel Epštajn u petak je izjavio da je mikroskopski pepeo potencijalno opasan za organe za disanje.

Drugi stručnjaci, međutim, nisu bili uvereni da vulkanski pepeo može da ugrozi zdravlje ljudi i ocenili su ta upozorenja SZO-a kao histerična".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: