Polemika poslanika u Skupštini

Šef poslanika SRS Dragan Todorović kaže da kod stranaka vladajuće koalicije "ne postoji volja" da bude otkrivena politička pozadina ubistva Zorana Đinđića.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.04.2010.

12:04

Default images

Šefica poslanika "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija mu je odgovorila da takve optužbe imaju za cilj sprečavanje otkrivanja političke pozadine tog tragičnog događaja.

U delu sednice parlamenta u kome poslanici svakog utorka i četvrtka od predstavnika vlasti traže informacije, Todorović je naveo da politička pozadina ubistva Đinđića "definitivno nije otkrivena", kao ni ko je naručilac tog ubistva, pa je upitao DS zbog čega ne želi da se to otkrije do kraja.

"Zbog čega vi iz DS nećete da se ovo otkrije do kraja? Zašto ste u (skupštinskom) Odboru za odbranu i bezbednost sprečili da dobijemo te podatke ? Kako to da vas ne interesuje ko je praćen, od koga je praćen, kod koga su završili ti podaci?" - upitao je Todorović.

Kolundžija je od rukovodstva parlamenta zatražila odgovor da li je institut postavljanja poslaničkih pitanja "nešto čime se dopušta iznošenje neistina, kvalifikacija koje su netačne, neosnovanih optužbi i amaterskih istražnih radnji da bi se optuživali drugi".

"Ovde se optužuje DS kao neko ko je nezainteresovan da se utvrdi politička pozadina. Jedini ko je nezainteresovan za to jeste onaj koji je pobegao u Hag i želi da se skloni od političke odgovornosti za ovo ubistvo", rekla je Kolundžija.

"Onaj ko postavlja poslaničko pitanje ima pravo da postavlja pitanje koje je od javnog interesa, ali ne da optužuje i to koristi da diskvalifikuje političke protivnike. Postoje granice koje se ne smeju prelaziti, a te granice znače poštovanje poslovnika i iznošenje činjenica, a ne diskvalifikacija", istakla je Kolundžija.

DSS je, povodom današnjeg trilateralnog sastanka ministara spoljnih poslova Srbije, Turske i Španije, upitala u kom svojstvu će turski ministar prisustvovati tom sastanku, s obzirom na to da je Turska priznala nezavisnost Kosova i Metohije, nije član EU i nije država iz regiona.

Poslanici DSS-a su pitali i šta je polazna osnova srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića za današnje razgovore, odnosno da li će predstavnici Beograda i Prištine sedeti za istim stolom ubuduće i da li će se poštovati preambula Ustava Srbije gde piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Poslanici te stranke su naveli i da su nedavno usvojenu Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, kako su mediji preneli, pisali Jeremić i ministar spoljnih poslova Turske, na šta je reagovala Kolundžija, koja je istakla da je nedopustivo i nezamislivo otpuživati Skupštinu Srbije da je donela akt koji je pisao neki strani državljanin.

"Optuživati Skupštinu da je usvajala tekst stranog diplomate je nedopustivo", smatra Kolundžija.

Poslanici NS su zatražili izmene Zakona o Republičkoj radio-difuznoj agenciji kojim bi se 20 odsto od sume koju građani plate RTS na ime televizijske pretplate upućivalo regionalnim i lokalnim televizijama koje su dobile frekvenciju.

Oni su od ministra kulture Nebojše Bradića zatražili da sazove sastanak na kome bi bili prisutni svi vlasnici lokalnih i regionalnih TV stanica koji su dobili frekvencije, da bi se o tome raspravljalo.

Predstavnici LDPa su od Vlade Srbije zatražili informacije o državnim garancijama za finansiranje razvojnih projekata u metalurgiji za RTB Bor i upitali da li će to biti promašena investicija zbog finansiranja samo jednog segmenta.

Tokom rasprave o izmena Zakona o regionalnom razvoju koje predviđaju da se broj statističkih regiona sa sedam smanji na pet, poslanici opozicije izneli su niz kritika navodeći da predložene izmene neće doprineti boljem položaju građana.

Poslanici Srpske radikalne stranke su ocenili da su predložene izmene zakona daleko od decentralizacije, dok su poslanici Nove Srbije ponovili da je zakon "politička trgovina" za glasanje o deklaraciji kojom se osuđuju zločini u Srebrenici.

Liberalnodemokratska partija je navela da su izmene katastrofalne i da prave još lošiju situaciju i da stvaraju nacionalne tenzije.

Izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju predviđeni su region Vojvodine, Beogradski region, region Šumadije i Zapadne Srbije, region Južne i Istočne Srbije, region Kosovo i Metohija.

Poslanici su potom počeli razmatranje amandmana na izmene i dopune Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Rasprava Jorgovanke Tabaković i poslanika G17

Raspravu je obležila i polemika poslanice Srpske napredne stranke Jorgovanke Tabaković i poslanika G17 plus.

Tabakovićeva je navela da je otac državnog sekretara Ministarstva ekonomije Nebojše Ćirića dobio novac od Agencije za privatizaciju, iako ima dokument da nije dobio otpremninu, i ponovila navode o prenosu sredstava iz Ministarstva za ekonomiju institutu u kojem je radila majka ministra Mlađana Dinkića.

Povodom tužbe državnog sekretara Nebojše Ćirića, Jorgovanka Tabaković je rekla da se neće pozivati na imunitet i da očekuje da će suđenje biti uskoro.

Prema njenim rečima, na sudu će izneti dokaze o tokovima novca i računa za Agenciju za privatizaciju.

"Nemojte spominjati imunitet bez konsultacija sa vašim advokatom", poručio je Jorgovanki Tabaković poslanik G17 plus Nikola Novaković, na šta je ona odgovorila da će biti srećna i bez advokata i imuniteta samo uz pozivanje na činjenice.

U polemiku se uključila i šefica poslaničke grupe G17 plus Snežana Grubješić koja je pročitala informaciju Agencije za privatizaciju u kojoj se navodi da ocu državnog sekratara Hranislavu Ćiriću nije isplaćena otpremnina nego da je sporazumno, na lični zahtev, otišao u penziju.

Ministarka za NIP Verica Kalanović je navela da su sva ministarstva na čijem čelu su predstavnici G17 plus transparentna i da se svi podaci mogu dobiti jer se ništa ne krije. I ona je rekla da otac državnog sekretara Ćirića nije uzeo otpremninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: