Piloti: Bezbednost najbitnija

O obnavljanju letova treba da se odlučuje na osnovu procene bezbednosnih rizika, a ne na osnovu ekonomskih faktora, saopštila je međunarodna federacija pilota.

Izvor: Beta

Utorak, 20.04.2010.

11:03

Default images

Portparol te federacije sa sedištem u Londonu, Gideon Juers, rekao je da konačna odluka treba da bude na pilotima, kao i da od ranije postoje dokazi da vulkanski pepeo predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost letova.

On je dodao da bi prvi letovi trebalo da se obavljaju isljučivo između aerodroma iznad kojih je vazdušni prostor potpuno čist.

Evropska unija je juče odlučila da dozvoli obnavljanje letova u vazdušnom prostoru iznad Evrope koji nije zahvaćen oblakom vulkanskog pepela.

Erbas proverava uticaj vulkanskog pepela

Komanija "Erbas" organizovaće u Francuskoj probne letove kako bi procenila uticaj vulkanskog pepela sa Islanda na avione i sisteme u Evropi, saopštila je ta kompanija.

Modeli "Erbas A380 MSN 4" koji ima četiri EA motora i "A340-600 MSN 360" sa motorim "Rols Rojs"poleteće u 14:25 i 14:50 časova, po francuskom vremenu, sa aerodroma u Tuluzu.

Planirano je da "Erbas A380" leti u vazdušnom prostoru Francuske, dok će "A340-600" leteti u vazdušnom prostoru Francuske i Nemačke, u skladu sa ustaljenim procedurama.

"Erbas" ekipa za probne letove će tokom letova posmatrati ponašanje aviona i motora u oblaku pepela, a nakon sletanja će biti obavljena detaljna inspekcija.

"Erbas" će svoja zapažanja, u najskorijem vremenskom roku, saopštiti nadležnim institucijama iz oblasti avio saobraćaja i proizvodnje motora.

"'Erbas' je iskoristio priliku da tokom prethodno zakazanih probnih letova za potrebe razvoja ujedno testira i uticaj vulkanskog pepela na avione i sisteme letenja nad Evropom", kaže se u saopštenju.

"Mi smo u potpunosti posvećeni bliskoj saradnji sa vazduhoplovnom zajednicom i pružićemo svu neophodnu tehničku podršku. Očigledno je da celokupna industrija želi da se u najskorijem roku nađe rešenje i da se ponovo uspostavi aviosaobraćaj nad Evropom", izjavio je predsednik i izvršni direktor "Erubusa" Tom Enders, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: