Putin: Rusija izlazi iz krize

Ekonomija Rusije se posle krize oporavlja brže nego u druge zemlje, mada je njen pad bio dublji, ukazao je premijer Vladimir Putin u Državnoj dumi.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

13:21

Default images

On je, osvrćući se na rad vlade u 2009, predočio da je Rusija prošle godine bila spremnija na krizu nego ranije. "Za sobom smo imali 10 godina ekonomskog rasta i karaketr ruske ekonomije bitno se promenio. Rusija je reagovala na krizu kako priliči jakoj državi koja ne čeka da se sve samo od sebe promeni, reagovali smo snažno i odlučno", podvukao je Putin.

On je podsetio da je antikrizni program koštao Rusiju više od tri biliona rubalja (103 milijarde dolara) i da je većina mera koje je lane donela vlada dala rezultate.

Putin je podvukao da Rusija nije sprovodila nikakve zabrane ni kresanja državnog budžeta, već da je izabrala drugačiji put. Zadržan je planirani obim budžeta, ali je učinjena preraspodela sredstava na najizraženije i neodložne probleme.

On je podsetio da su budžetski rashodi u 2009. povećani 27,3 odsto u poređenju sa 2008., dok su istovremeno prihodi smanjeni 29,9 odsto. Za finansiranje deficita korišćene su ranije nagomilane rezerve.

Premijer je istakao da je prošle godine, uprkos krizi, vlada Rusije uspela da poveća prohode građana za prosečno 2,3 odsto, pre svega zahvaljujući državnom sektoru, a ne na račun oligarha koji su "prilično osiromašili", kao i da nije dopustila pojavu masovne nezaposlenosti. On je podsetio da je programima podrške zapošljavanju bilo obuhvaćeno ukupno 2,8 miliona ljudi.

"Ako je u februaru 2009. nezaposlenost dostigla maksimum u periodu krize od sedam miliona i 10.000 ljudi, godinu dana kasnije - u martu 2010. - nezaposleno je bilo šest miliona 400.000 ljudi, što govori da je trend smanjenja očigledan", rekao je Putin.

On je ukazao da će ove godine za podršku zapošljavanju biti izdvojeno 40,5 milijardi rubalja (1,4 milijarde dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: