Preminula Biljana Kovačević-Vučo

Istaknuti borac za ljudska prava i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo je preminula jutros u Beogradu.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 20.04.2010.

10:19

Default images

Biljana Kovačević – Vučo je jedan od osnivača Jugoslovenske akcije NVO i članica Radne grupe za budućnost bivše Republike Jugoslavije (osnovana jula 1999. na Konferenciji u Bratislavi organizovanoj od Ist vest instituta iz Njujorka).

Advokatica Biljana Kovačević – Vučo je bila aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava u Srbiji. U svojoj dugoj karijeri aktivistkinje mirovnih pokreta i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava bila je, između ostalog, osnivač Saveta za ljudska prava Centra za antiratnu akciju u Beogradu i šefica SOS linije za pravnu pomoć žrtvama političe, etničke i dikriminacije na radu (1992-95), osnivač, generalna sekretarka i šefica kancelarije za pravnu pomoć Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji (1994-1997), predsednica izvršnog odbora Centra za tranziciju ka demokratiji (1997) i osnivač i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM (od 1997) - nekadašnji Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava.

Inicijator je najvećeg broja koalicija i mreža nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava na teritoriji Srbije i u regionu.

Autorka je mnogih publikacija i članaka. O problemu ljudskih prava je dala mnoge intervjue kao i izjave za medije.

U svojoj karijeri kao pravnica je radila kao pravni savetnik u Privrednom sudu u Beogradu (1978 – 1988) i kao viša saradnica u krivičnom i građanskom odeljenju Vrhovnog suda Srbije (1988-1996).

Od 1996. godine se bavila advokaturom u Beogradu, u advokatskoj kancelariji specijalizovanoj za krivično pravo i slučajeve kršenja ljudskih prava. Zastupala je žrtve kršenja ljudskih prava pred nacionalnim i međunarodnim telima (Komitet UN za ljudska prava i Evropski sud za ljudska prava).

Bila je zastupnica novinara Bodrožića u jedinom slučaju koji je protiv Srbije dobijen pred Komitetom UN za ljudska prava. Bila je članica tima eksperata i advokata YUCOM-a koji su dobili 2 slučaja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

O Biljani Kovačević-Vučo možete čitati i na Blogu B92.

"Srbiji će nedostajati borac za ljudska prava"

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević je izjavio da će društvenom životu Srbije nedostajati borac za ljudska prava kao što je bila Biljana Kovačević - Vučo.

Živorad Kovačević je podsetio da je ona bila "izuzetan znalac u oblasti ljudskih prava i da je bila inicijator i osnivač vrlo ugledne i aktivne organizacije YUCOM".

"Biljana Kovačević-Vučo nikada se nije ustručavala da kaže svoju reč na principijelnoj osnovi i nije prezala od kritika koje su joj upućivane. Ona je svoju misiju vrlo časno i odgovorno obavljala", rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da je Biljana Kovačević-Vučo bila žestok borac za demokratiju i ljudska prava.

“Ostala je u uspomeni kao jedan vrlo energičan, žestok borac za demokratiju i ljudska prava gde je naravno morala da ulazi u sukobe i da prikaže svoj hrabri temperament. Prema tome, svi ćemo je se tako sećati”, kaže Dimitrijević.

NUNS: Uspela da promeni granice pravde

Nezavisno udruženje novinara Srbije je izrazilo najdublje žaljenje povodom prerane smrti predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava Biljane Kovačević - Vučo.

Neiscrpna energija, veliko znanje i neverovatna upornost kojom je Biljana Kovačević - Vučo branila svoja demokratska uverenja i prava drugih obezbedili su joj značajno mesto u novijoj srpskoj istoriji, navodi se u saopštenju.

Njenim odlaskom, ocenio je NUNS, civilno društvo i Srbija u celini ostaju bez važne podrške i pomoći u izgradnji moderne države i društva.

Novinari Srbije, a posebno NUNS čiji je bila prijatelj, "duguju joj veliku zahvalnost zato što je, zastupajući našeg kolegu Željka Bodrožića pred Komitetom UN za ljudska prava, uspela da pomeri granice pravde i prava za novinare Srbije i uključi Srbiju u međunarodni pravni poredak".

LDP: Veliki gubitak

Liberalnodemokratska partija i demokratska i reformska Srbija su doživeli veliki gubitak odlaskom Biljane Kovačević-Vučo, saopštila je LDP.

"Biljana je bila članica Političkog saveta stranke i jedna od hrabrih žena Srbije koje su više od 20 godina vodile veliku i često neshvaćenu borbu za demokratizaciju našeg društva", kaže se u saopštenju.

U trenucima kada je LDP stvaran i tokom prvih pet godina rada stranke Biljana Kovačević-Vučo je, kako se navodi u saopštenju, bila posvećeni prijatelj, mudri savetnik i veliki oslonac LDP-a.

"Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića, istraživanje političke pozadine ubistva, odbrana svih koje je antireformska vlast proganjala, ne bi bili mogući bez hrabrosti, znanja i požrtvovanosti Biljane Kovačević-Vučo", stoji u saopštenju.

SDU: Borac za pravdu

Socijaldemokratska unija je saopštila da je Biljana Kovačević-Vučo bila hrabra osoba na koju se uvek moglo računati da će braniti načela i principe pravde i istinoljubivosti, koji su ugroženi u Srbiji.

"Bila je borac protiv rata i nesebično je, praktično bez ikakve materijalne nadoknade, branila svakog obespravljenog čoveka", saopštila je SDU.

"Ništa materijalno nije stekla u životu, a proganjali su je tabloidi koji su veličali ratne zločine i ratni profiteri, koji su se obogatili na krvi svoga naroda", stoji u saopštenju.

Saučešće ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu uputila je saučešće porodici, saradnicima i prijateljima jedne od najistaknutijih boraca za zaštitu ljudskih prava u Srbiji Biljane Kovačević-Vučo.

Biljana Kovačević-Vučo bila je dugogodišnji prijatelj Ambasade SAD i saradnik na velikom broju projekata.

"Njeni saveti, analize i predana, istinska i principijelna posvećenost ljudskim pravima, demokratizaciji i reformi društva pomogli su generacijama američkih diplomata na službi u Beogradu i regionu, da pravilno razumeju burna dešavanja na ovim prostorima tokom devedesetih godina, kao i njihove današnje konsekvence", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ambasade SAD se podseća da se Biljana Kovačević-Vučo, beskompromisno stavila na čelo brojne grupe aktivista koji su se zalagali za poštovanje i odbranu ljudskih prava, reformu pravosuđa, razotkrivanje ratnih zločina, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: