Delimično otvaranje avio-saobraćaja

Od utorka počinje postepeno i koordinisano uspostavljanje aviosaobraćaja u delu vazdušnog prostora Evropske unije, najavili ministri saobraćaja EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

20:50

Default images

Ovaj dogovor je postignut na danas održanoj video konferenciji na kojoj su evropski ministri saobraćaja razgovarali o krizi nastaloj u avio-saobraćaju zbog širenja oblaka vulkanskog pepela sa Islanda. Ovo delimično otvaranje avio-saobraćaja stupa na snagu od utorka u 8.00 po centralnoevropskom vremenu, rekao je španski ministar saobraćaja Hose Blanko.

Kako je rekao, evropski ministri su odlučili da uspostave tri geografske zone - jednu blizu centra ispuštanja vulkanske prašine s Islanda, u kojoj će restrikcije za avio-saobraćaj ostati potpuno na snazi, drugu gde će saobraćaj moći da se odvija bez opasnosti što će se odrediti "u satima koji dolaze, i treću zonu u kojoj neće biti "nikakvih ograničenja".

"Mi smo jasno rekli da je bezbednost naš apsolutni prioritet i briga za bezbednost će diktirati odluke koje će se donositi narednih dana", rekao je španski ministar.

U saopštenju izdatom u Briselu posle sastanka evropski komesar za transport Sim Kalas je rekao da je danas napravljen pravi pomak.

"Od sutra ujutro trebalo bi postepeno više aviona da počnu da lete. Ovo su dobre vesti za evropske putnike zarobljene (na aerodromima), i dobra vest za avio industiju i druge sektore ekonomije koji su teškko pogođeni ovom krizom", rekao je Kalas u saopštenju EU.

On je naglasio da su se ministri saobraćaja EU jednoglasno dogovorili na osnovu predloga nacionalnih vlasti i stručnjaka Evropske agencije za kontrolu letova "Eurokontrola" da pojačaju evropsku koordinaciju i procenu rizika u vazdušnom prostoru.

Kalas je naglasio da su današnji razgovori bili koncentrisani na bezbednosna pitanja i bolju koordinaciju upravljanja vazdušnim prostorom.

On je dodao da još puno toga ostaje da se uradi, da Evropska komisija radi na više frontova da odgovori na ovu krizu – bezbednosnom pitanju, njenim ekonomskim posledicama i pravima putnika.

Najavio je da se Španija kao predsedavajuća EU složila da se održi još jedan sastanak na kome će se razmatrati ekonomski efekat krize.

Takođe će se raditi na tome da se putnicima olakša vraćanje kućama različitim prevoznim sredstvima kad nije moguće da se vrate avionom, i da će zemlje između sebe usklađivati te mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: