Euleks: Slabost kosovskog pravosuđa

Euleks ocenio da suđenje lideru Samoopredeljenja Albinu Krutiju, koje je osam puta odlagano, pokazuje slabosti koje se moraju otloniti iz kosovskog pravosuđa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.04.2010.

17:08

Default images

"Nedostaci koji su očigledni tokom tog suđenja nažalost i dalje pokazuju slabost koja se mora otkloniti iz domacih institucija vladavine prava, ako Kosovo želi da postigne evropske standarde", saopštio je Euleks.

Na pitanje agencije Beta da li činjenica da je suđenje Kurtiju toliko puta odlagano pokazuje neuspeh Euleksa, koji je na Kosovo došao pre 16 meseci da uspostavi vladavinu prava i unapredi rad pravosuđa, policije i carinske sluzbe, portparolka te misije Kristina Herodes je rekla da je glavna odgovornost na lokalnom pravosuđu.

"Euleks na Kosovu radi zajedno sa lokalnim sudstvom i glavna odgovornost je na njima", rekla je Herodesova i podsetila da je Kosovska policija nadležna da dovede Kurtija na sud.

"Lokalne institucije su odgovorne za vladavinu prava na Kosovu a Euleks je tu da im pomaže", kazala je portparolka zadužena za pravosuđe.

Herodesova je podsetila i da sudsko veće čini mešoviti tim sudija u kome su i dvojica Euleks sudija. Tužilastvo zastupa domaći tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

Kurti je optužen za učešće u grupi koja je izvršila krivično delo, za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, kao i za poziv na nasilje u vezi sa događajima iz ferbruara 2007. godine kada su u protestima poginule dve osobe a povređeno više od 80.

Suđenje je odloženo za 28. april jer se Kurti ni ovaj put nije pojavio u sudnici kao ni njegov branilac po službenoj dužnosti.

U zaštitu Krutija ustale su 64 kosovske nevladine organizacije koje su formirale grupu za prikupljanje potpisa protiv suđenja lideru Samoopredeljenja koju je podržalo više od 175 hiljada građana Kosova, Makedonije, preševske doline, Crne Gore i Albanije.

Kurtijev slučaj razmatrala je pre desetak dana Skupština Kosova kojoj je predat zahtev, do tada prikupljenih 150 hiljada potpisa, da se protiv lidera Samoopredeljenja prekine postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: